Británie zavedla šrotovné

18.05.2009
čtk

V Británii začal platit systém šrotovného. Vládní podpora majitelů opotřebovaných aut má stejně jako v jiných zemích pomoci povzbudit britský automobilový průmysl, který od loňského roku klesl o 25 procent. Každý z britských zákazníků může požádat o slevu 2000 liber (zhruba 61.000 Kč) na nákup nového automobilu, pokud jej vymění za více než deset let starý vůz.

Na systém zareagovali zákazníci záplavou žádostí, vyjádřil se ke šrotovnému britský ministr obchodu Peter Mandelson. Posílí to průmysl a nastartuje prodej, dodal.

Program by měl platit do března 2010, nebo dokud se nevyčerpá všech 300 milionů liber (kolem devíti miliard korun), které britská vláda na šrotovné vyčlenila. O náklady se vláda rozdělí s výrobci. Do šrotovného se zapojilo 38 automobilek, což zahrnuje všechny významné značky.

Automobilový průmysl v Británii zajišťuje kolem 800.000 pracovních míst. Celkem 27 výrobců za rok vyprodukuje zhruba 1,75 milionu vozidel, což představuje roční obrat kolem 51 miliard liber.

Šrotovné před Británií zavedlo podle dostupných údajů devět zemí Evropy, v Česku jej schválila zatím Poslanecká sněmovna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek