Komisařka zvolena prezidentkou Litvy

18.05.2009
čtk

Eurokomisařka pro rozpočet Dalia Grybauskaitéová se stane první ženou, která se postaví do čela Litvy. V nedělních prezidentských volbách získala přes 69 procent hlasů. Oznámila to dnes agentura AFP.

Volby se konaly v obtížné ekonomické situaci, do níž se země dostala v důsledku globální ekonomické krize. Vysoká podpora, jíž se 53letá Grybauskaitéová těší, nasvědčuje tomu, že Litevci už přestali věřit v zázračné záchranné balíčky a podpůrné programy, které favoritka voleb v minulosti kritizovala, a chtějí zásadnější změny politiky.

Grybauskaitéová již loni kritizovala politiky ve své zemi, že příliš plýtvali v dobách, kdy se Litvě ekonomicky dařilo. Ekonomika země v posledních letech rostla v průměru kolem osmi procent. Loni však růst činil jen tři procenta a v prvním čtvrtletí letošního roku se meziročně propadla o 12,6 procenta, což znamenalo nejvýraznější pokles od roku 1995. Marně však Grybauskaitéová varovala svou zemi před blížící se krizí.

Ti, kdo hovoří o krizi, mají asi krizi ve vlastní hlavě, prohlásil na adresu nové prezidentky loni v dubnu tehdejší premiér Gediminas Kirkilas.

Pohár trpělivosti Grybauskaitéové přetekl letos v lednu po násilných demonstracích v Litvě, které byly zaměřené proti reformám. Nemůžu již déle čekat. Když si mě moje vlast žádá, pomůžu jí, řekla si a rozhodla se kandidovat do čela státu. O prezidentskou funkci se ucházela jako nezávislá, měla však podporu vládních konzervativců. Již dříve řekla, že kabinet podporuje například v rozpočtových škrtech, není ale příznivcem zvyšování daní z příjmů.

Víkendového hlasování se podle volební komise zúčastnilo téměř 52 procent voličů, přičemž nadpoloviční účast oprávněných voličů je v této baltské zemi druhou podmínkou ke zvolení v prvním kole.

Dalia Grybauskaitéová již poděkovala svým příznivcům za své vítězství. Jsem velmi ráda, že mě lidé volili, protože vím co dělat, abych pomohla Litvě v této těžké situaci, řekla.

Za Grybauskaitéovou se s pouhými 12 procenty umístil sociálnědemokratický kandidát Algirdas Butkevičius. Všech dalších pět uchazečů nedostalo ani sedm procent.

Nová hlava státu se ujme svého úřadu 12. července. Předpokládá se, že premiér Andrius Kubilius ve své funkci zůstane, avšak mohly by nastat změny v čele některých ministerstev. Není tajemství, že nejsem spokojena s některými ministry. Mají čas se zlepšit nebo najdeme náhradu, upozornila Grybauskaitéová.

Grybauskaitéová bude druhou ženou v Pobaltí v čele státu. V červnu 1999 se vůbec první prezidentkou v postkomunistické střední a východní Evropě stala v sousedním Lotyšsku Vaira Víkeová-Freibergová. V čele vlády však Litva ženu již měla – Kazimiera Prunskienéová byla první premiérkou země po získání nezávislosti na Sovětském svazu na počátku 90. let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek