Italská policie zatkla předního mafiánského bosse

19.05.2009
čtk

Italská policie dnes ráno zatkla desítku údajných členů neapolské mafie camorry, včetně jejího šéfa, který byl na útěku. Oznámily to italské úřady. Jde o součást rozsáhlé operace, při níž soud vydal zatykače na více než sto osob.

U jihoitalského města Caserta asi 30 kilometrů od Neapole byl krátce před půlnocí zatčen Franco Letizia, který je považován za vůdce klanu Bidognetti. Letizia je obviněný z vyděračství. Dvaatřicetiletý Letizia podle vyšetřovatelů nastoupil do čela klanu poté, co byl v lednu zatčen Giuseppe Setola, který je podezřelý z loňského krvavého zúčtování s konkurenčním klanem a z potrestání podnikatelů, kteří odmítali zaplatit za ochranu camorry.

Spolu s Letiziem byli zatčeni dva údajní mafiáni obvinění z toho, že mu pomáhali na útěku. Letizia, který je na italském seznamu stovky nejhledanějších zločinců, se skrýval před policií více než rok. Při další operaci v Neapoli policie zasadila těžký úder klanu Amato-Pagano, který vyšel jako vítěz z krvavé války s klanem Di Lauro počátkem 90. let.

Klan Amato-Pagano byl v současnosti nejmocnějším ve městě, řekl šéf policie Vittorio Pisani televizní stanici Sky TG24. Zatykače byly vydány na více než stovku osob, operace však ještě pokračuje. Ministr obrany Ignazio La Russa uvedl, že v Neapoli a jejím okolí bylo dosud zatčeno 35 osob. Podle něho jde o rozhodující úder proti těm, kdo jsou zodpovědni za hanebné zločiny a napojeni na mezinárodní obchod s drogami.

Neapolská operace následuje poté, co byl v sobotu ve španělském letovisku Marbella zatčen přední mafiánský boss Raffaele Amato, který byl podle vyšetřovatelů jedním z největších dovozců kokainu do Itálie. Amato je obviněn z několika vražd.

Pisani uvedl, že při dnešní operaci proti klanu Amato-Pagano byl rovněž zajištěn majetek Raffaela Amata a dalších údajných mafiánů. Televize Sky citovala vyšetřovatele, podle nichž byl zajištěn další majetek údajně patřící mafii ve Španělsku, Lucembursku, Německu a v dalších zemích Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek