Předseda britské Dolní sněmovny odstoupí kvůli skandálu

19.05.2009
čtk

Předseda britské Dolní sněmovny Michael Martin odstoupí 21. června z funkce. Neodolal tlaku, který rozpoutal skandál kolem kontroverzních poslaneckých náhrad. S jejich zveřejňováním začal deník The Daily Telegraph, který se dostal k účtům poslanců. Jde o první rezignaci šéfa sněmovny od roku 1695.

The Daily Telegraph se dostal ke všem účtům, které si v posledních letech nechávali poslanci proplácet. Poslanci až na výjímky parlamentní pravidla neporušovali, ale výrazně ohýbali do krajnosti – nechávali si proplácet i absurdní položky na provoz poslaneckých bytů a domů, včetně opravy tenisového kurtu či pověšení lustru. Někteří poslanci si dokonce nechali zaplatit hypotéku, kterou už nespláceli.

Systém odměňování britských poslanců se vytvářel postupně od 80. let. Martin nejprve reagoval na požadavek jeho reforem odmítavě. V pondělí už začal couvat a vyjádřil nad skandálem hlubokou omluvu. Volání po jeho rezignaci to nezastavilo, i když premiér Gordon Brown, ani předseda konzervativců David Cameron přímo Marina k odstoupení nevyzvali. To udělal pouze šéf opozičních liberálních demokratů Nick Clegg.

Předčasné volby v červnu?

Cameron využil skandálu k útoku na premiéra Browna a vyzval ho k vypsání parlamentních voleb, které by se konaly současně s volbami do Evropského parlamentu 4. června. Premiér musí vypsat volby do června 2010. Labouristé v průzkumech soustavně zaostávají za konzervativci, i když skandál se podepsal na popularitě všech stran a zřejmě bude vzpruhou pro nejmenší strany.

Podle průzkumu, který zveřejnil list The Guardian, podpora labouristů klesla o dvě procenta na 28 procent a konzervativců o jeden bod na 39 procent. Malé strany si polepšily o tři body na 14 procent. Kromě toho anketa labouristické webové stránky LabourList.org ukázala, že šest z deseti labouristických voličů si přeje odchod premiéra Browna. Hlavním favoritem na jeho nástupce je ministr zdravotnictví Alan Johnson.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek