Francie otevře základnu v Perském zálivu

25.05.2009
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v úterý slavnostně otevře novou vojenskou základnu v metropoli Spojených arabských emirátů Abú Zabí. Nová základna má oficiálně sloužit pro zásobování – v případě potřeby se může rychle proměnit na operativní základnu. Sloužit na ní má asi 450 námořníků.

Francie již velmi dlouho žádnou novou základnu nevybudovala. Změna strategie, kterou loni v červnu ohlásil prezident Sarkozy v nové obranné doktríně, svědčí o zájmu Paříže posílit pozici Francie v oblasti Perského zálivu, bohaté na ropu a plyn, napsala agentura DPA.

Francouzi by chtěli díky nové základně zabezpečit námořní cestu v Hormuzském průlivu, kterou Írán už několikrát zamýšlel zablokovat. Po Réunionu u afrického pobřeží a východoafrickém Džibuti půjde o třetí francouzský vojenský opěrný bod v Indickém oceánu. Francouzské základny v Africe budou zčásti sloučeny, aby se uvolnili vojáci pro Abú Zabí.

Spojenectví Paříže s emíry

Zřízením základny se také prodlužuje obranná dohoda mezi Francií a SAE z roku 1995. Spojené arabské emiráty o strategické partnerství s Paříží již dlouho usilovali. Sarkozyho předchůdce Jacques Chirac však v arabském světě sázel spíše na Saúdskou Arábii. Od Sarkozyho nástupu do funkce se vztahy k Perskému zálivu zintenzivnily – pobočky v Abú Zabí vybudoval například Louvre i pařížská univerzita Sorbonna.

Abú Zabí má velký zájem o novou generaci evropského přetlakového jaderného reaktoru (EPR), jehož první model v současnosti Francie staví u Flamanville na pobřeží Normandie. Emiráty chtějí vyrábět jadernou elektřinu už počínaje rokem 2017. Francie má dobré vyhlídky na prodej svého EPR reaktoru, musí se ale ještě prosadit proti americké konkurenci. Během Sarkozyho loňské návštěvy v SAE nicméně podepsaly obě země dohodu o spolupráci v civilní jaderné energetice.

Dalším obchodních artiklem jsou zbraně, konkrétně bojové letouny typu Rafale. Víceúčelové bitevníky vyráběné společností Dassault Aviation navzdory intenzivním snahám francouzské vlády dosud nenašly v zahraničí žádné kupce. Podle nepotvrzených informací Paříž v současnosti jedná se SAE o prodeji 60 bitevníků Rafale. To odpovídá zakázce ve výši šesti až osmi miliard eur. Emiráty prý za to požadují, aby si Francie vzala zpátky 60 stíhaček Mirage.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek