Libye žádá Evropu o větší pomoc v boji proti nelegální migraci

27.05.2009
čtk

Libye dnes požádala evropské země o zvýšení pomoci ve snaze poradit si s rostoucím počtem migrantů, kteří nelegálně vstupují na její území, odkud se snaží dostat do Evropy.

Libye vydává toto prohlášení, aby požádala Evropskou unii a mezinárodní společenství, aby Unie dodržela své závazky poskytnout technickou pomoc, vybavení a výcvik, uvedlo v mimořádném prohlášení libyjské ministerstvo vnitra. Podle prohlášení se přes hranice o délce 5000 kilometrů dostalo kolem milionu migrantů z chudých afrických zemí. Libyjské ministerstvo však neuvedlo, během jak dlouhého období k takovému přílivu přistěhovalců došlo.

Imigrace je velkým politickým tématem pro evropské vlády, zvláště v době globální ekonomické krize. Neproblematická však není ani v Libyi, do které směřují desítky tisíc Afričanů, kteří se kvůli hraničním kontrolám a pobřežním radarům v současnosti mnohem hůře dostávají do Maroka, odkud jich většina dříve odcházela do Španělska. Řada Libyjců přistěhovalce obviňuje z toho, že činí zemi nebezpečnou, přenášejí nemoci nebo pašují drogy, a požaduje, aby se na ně vláda zaměřila.

V únoru nabídla EU Libyi 20 milionů eur (přibližně 532 milionů korun) na pomoc v boji proti ilegálnímu přistěhovalectví. Podle libyjského ministerstva vnitra to však není dost, protože záchrana, ubytování a deportace nelegálních migrantů prý v letech 2006 až 2008 stála více než 32 milionů dolarů (asi 610 milionů korun).

EU se snaží vztahy s Libyí vybudovat na novém základu poté, co se tato severoafrická země vzdala v roce 2003 programů na výrobu zakázaných zbraní. Obě strany vyjednávají obchodní a politickou dohodu, která by rozšířila spolupráci v oblastech zahraniční politiky, bezpečnosti, migrace, ale i energetiky nebo rybářství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek