Euroskepticismus Britů roste

29.05.2009
čtk

Britové jsou čím dál většími euroskeptiky. Vyplývá to z průzkumu, který před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu zveřejnil britský týdeník The Economist a podle něhož by chtělo z Evropské unie vystoupit 21 procent Britů.

Za poslední čtvrtstoletí poklesl podíl Britů považujících členství Británie v unii za dobrou věc ze 43 procent na 31. Vstup do unie považuje za chybu 37 procent Britů, zatímco před 25 lety jich bylo 30 procent.

Poklesla také podpora větší integraci EU. Zatímco v roce 1995 byl pro jeden Brit ze tří, nyní je to jeden z pěti. Za stejné období se zvýšil počet příznivců uvolnění vztahů s EU z 36 na 51 procent. A pro vystoupení z unie je 21 procent Britů, zatímco v roce 1995 jich bylo 12 procent.

Průzkum ukázal, že odmítavější vůči EU jsou starší Britové. Stejně tak jsou euroskeptici stranicky vyhranění, když skoro polovina stoupenců konzervativců považuje členství v EU za špatnou věc. Přesně opačně je tomu u voličů labouristů a liberálních demokratů, kteří si zhruba z poloviny myslí, že členství je pro Británii dobré.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek