Rakousko nominovalo svou eurokomisařku na šéfku UNESCO

29.05.2009
čtk

Současná evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová by mohla být novou generální tajemnicí UNESCO. Na post šéfky Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu svou bývalou ministryni zahraničí nominovalo Rakousko.

Podle Alexandera Schallenberga byla dnes oficiální nominace Ferrerové-Waldnerové doručena do pařížského sídla UNESCO.

Současnému šéfovi organizace Japonci Koičiru Macuuraovi vyprší mandát v letošním roce. Podle předchozích dohod by měl být novým generálním tajemníkem zástupce arabských zemí. Jejich kandidát, egyptský ministr kultury Farúk Husní, je ale kvůli svým dřívějším protiizraelským vyjádřením pro západoevropské státy těžko přijatelný.

Šedesátiletá Ferrerová-Waldnerová již v minulosti v aparátu OSN působila. V 90. letech byla vedoucí protokolu tehdejšího generálního tajemníka světové organizace Butruse Butruse-Ghálího. V letech 2000 až 2004 zastávala post ministryně zahraničí Rakouska. V roce 2004 ve své vlasti neúspěšně kandidovala na úřad prezidenta. Od téhož roku je členkou Evropské komise, v níž má na starosti zahraniční vztahy EU a její sousedskou politiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek