Kampaň před eurovolbami oživila slovensko-maďarské spory

01.06.2009
čtk

Pět desítek poslanců stran slovenské vládní koalice podalo dnes v parlamentu návrh na svolání mimořádné schůze zákonodárného sboru kvůli výrokům šéfa maďarské pravicové strany Fidesz Viktora Orbána, které prý ohrožují územní celistvost Slovenska. Předseda parlamentu by měl podle jednacího řádu svolat schůzi do sedmi dní po předložení žádosti. Poslanci se tak zřejmě sejdou ještě před sobotními volbami do Evropského parlamentu.

Orbán před více než týdnem na setkání se zástupci Strany maďarské koalice (SMK) v maďarské Ostřihomi prohlásil, že červnové volby do Evropského parlamentu rozhodnou o tom, kolik poslanců bude v Bruselu zastupovat Maďary žijící v Karpatské kotlině.

O poslancích do společného parlamentu Evropské unie budou Slováci rozhodovat 6. června a podle podle některých politologů koalice načasováním mimořádné parlamentní schůze využívá tradičně komplikované slovensko-maďarské vztahy k mobilizaci svých voličů. Lídr kandidátky vládního Směru-sociální demokracie (Směr-SD) Boris Zala ale spojení schůze s eurovolbami odmítl.

Výsledkem této schůze by mělo být usnesení, které velmi jasným způsobem odsoudí a odmítne stanoviska pana Orbána. Vyjádří také podiv nad tím, že se SMK nedistancovala, a samozřejmě vyjádříme jednoznačné odmítnutí jakýchkoli představ maďarské iredenty či velkomaďarského nacionalismu, řekl Zala poté, co odevzdal žádost o svolání parlamentní schůze v podatelně parlamentu.

Pod podání se podepsalo 50 koaličních poslanců, přičemž většinu tvořili zástupci nejsilnější koaliční strany Směr-SD. Ke svolání mimořádné schůze je potřebný souhlas minimálně 30 zákonodárců. V posledním období mimořádná jednání svolávali především opoziční zákonodárci, kteří usilovali o odvolání členů vlády či chtěli diskutovat o vlastních návrzích na řešení hospodářské krize.

Premiér Robert Fico (Směr-SD), jakož i koaliční strany Slovenská národní strana (SNS) a Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) už dříve Orbánovy výroky o eurovolbách kritizovali.

Vztahy mezi Bratislavou a Budapeští se zhoršily po nástupu nové vlády v roce 2006, jejíž součástí se stala i SNS, obviňovaná z nacionalismu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek