Topolánek: Vznik nové frakce v EP závisí na výsledku voleb

01.06.2009
čtk

Vznik nové pravicové frakce v Evropském parlamentu, kterou připravují ODS, britští konzervativci a polská strana Právo a spravedlnost (PiS), není definitivní věcí. Zda bude frakce skutečně ustavena, závisí totiž podle šéfa ODS Mirka Topolánka na výsledku blížících se voleb do Evropského parlamentu (EP).

O vzniku nové pravicově-liberální frakce se skeptickým pohledem na další prohlubování evropské integrace hovoří tři strany už delší dobu. Naposledy v sobotu na sjezdu polské PiS prohlásil lídr britských konzervativců David Cameron, že se vznikem frakce se poprvé od rozšíření (EU) v europarlamentu objeví silná centropravicová skupina, která bude alternativou federalistických názorů.

Cameronovi konzervativci se stejně jako ODS nyní v Evropském parlamentu hlásí ke středopravé frakci Evropská lidová strana a Evropští demokraté (EPP/ED).

Topolánek dnes poznamenal, že na práci nové frakce by se měly podílet i další subjekty, z nichž bude řada z nových členských zemí. Konkrétnější ale předseda ODS na neformální snídani se skupinou novinářů být nechtěl, zveřejněním by prý tyto strany mohly být vystaveny velkému tlaku ze strany svých současných evropských partnerů.

Předseda občanských demokratů zdůraznil, že podle předpokladů jeho strany získá trojice případných zakladatelů frakce v EP nejméně 50 křesel. To je k jejímu vytvoření podle Topolánka dostatečný počet.

Podle Topolánka mají ve víkendových eurovolbách britští toryové šanci získat 25 až 27 křesel v Evropském parlamentu, polská PiS přibližně 15 a ODS odhaduje svůj zisk na osm až deset mandátů. Předseda ODS dnes poznamenal, že i s dosud nejmenovanými partnery by nová frakce mohla disponovat až 60 poslaneckými mandáty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek