EU bude řešit rozdíly výše zemědělských dotací

02.06.2009
čtk

Ministři zemědělství Evropské unie se v Brně zavázali, že se budou zabývat rozdílnou úrovní zemědělských dotací mezi jednotlivými členskými státy EU. Novináře o tom informovalo české předsednictví unie.

Obecně platí, že farmáři ze států, které do unie vstoupily po roce 2004, dostávají méně peněz než státy, které jsou členy evropského společenství delší dobu.

„Úroveň přímých plateb je v jednotlivých regionech EU negativně ovlivněna rozdílným historickým obdobím, kdy byly tyto platby na základě produkčních ukazatelů vypočítávány. Tato disproporce ční už teď, a zejména pak po roce 2013 bude činit systém přímých plateb málo věrohodným a obtížně obhajitelným,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.

Zatímco v současnosti například řečtí farmáři získávají až 600 eur na hektar orné půdy, v Lotyšsku je to jen 100 eur. Češi získávají zhruba 200 eur, což je však stále značně méně než unijní průměr.

Zemědělci z nových členských států dnes také v Brně předají deklaraci eurokomisařce pro zemědělství Mariann Fischerové-Boelové, v níž vyžívají ke srovnání plateb již v roce 2010, nikoliv až v roce 2013.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek