Plány konzervativců na novou frakci v EP budí rozpaky manažerů

03.06.2009
čtk

Rozhodnutí britských konzervativců odejít po volbách do Evropského parlamentu z největšího pravicového klubu a vytvořit euroskeptickou frakci s českou ODS a s polskou stranou Právo a
spravedlnost (PiS) vyvolalo kritiku hospodářského sdružení britských výrobců EEF.

Šéf konzervativců David Cameron hodlá po eurovolbách opustit největší klub v EP, Evropskou lidovou stranu, která je podle něj příliš federalistická a vytvořit novou euroskeptičtější frakci. Zatím jedinými potvrzenými partnery jsou ODS a PiS.

Oslabení vlivu Velké Británie

Podle organizace EEF existuje riziko, že se Británie dostane na okraj debaty v době, kdy globální krize vyžaduje těsnou spolupráci na kontinentě. Rozhodnutí konzervativců oslabující náš vliv v Evropě byznysu nepomáhá, sdělilo EEF listu Financial Times (FT).

Cameron i jeho stínový ministr zahraničí William Hague v úterý hájili záměr vytvořit nový klub, i když neuvedli, kdo v něm kromě ODS a PiS bude. Stejně tak Cameron ani Hague nevysvětlili záměry konzervativců s Lisabonskou smlouvu o reformě institucí EU. Pokud nebude v době, kdy by se konzervativci dostali do vlády, ratifikována ve všech zemích, hodlají o ní vyhlásit v Británii referendum, přestože ji už ratifikoval britský parlament. Pokud už ratifikována bude, Cameron řekl, že nenechá věci, jak jsou.

V úterý nicméně odmítl říci, co by to v praxi znamenalo, jen zdůraznil, že by to neohrožovalo členství Británie v unii. Nechci, abychom odešli z EU, řekl v televizním rozhovoru. Hague v dalším interview řekl, že to je hypotetická otázka a uvedl, že toryové své stanovisko uvedou ve volebním programu před parlamentními volbami.

Frakce hledá nové členy

Podle FT leží před Cameronem dilema najít středopravé strany ze šesti zemí, jejichž názory na další otázky kromě Evropy ho příliš politicky nepoškodí. Kromě ODS a PiS se prý spekuluje o francouzském Hnutí pro Francii Philippea de Villiers. William Hague pouze uvedl, že jména dalších spojenců oznámí konzervativci po volbách také v závislosti na volebních výsledcích potenciálních partnerů.

Nespojíme se s žádnými blázny nebo rasisty nebo homofoby. Ale je možné, že se občas objeví zvláštní jednotlivec a my budeme od našich partnerů čekat, že s tím něco udělají, řekl FT nejmenovaný konzervativní zdroj.

Budoucích spojenců konzervativců si v rozsáhlém materiálu z Varšavy všímá také list The Guardian. Zaměřuje se zejména na PiS. Paranoia vůči okolnímu světu, předsudky a diskriminace vůči homosexuálům, fundamentalistický katolicismus, popírání klimatické změny a nepřátelství vůči Německu patří k názorům přijímaným stranou (bratří Lecha a Jaroslawa) Kaczyńských, napsal deník.

Připomněl, že zakladatel ODS a nepřítel bývalého premiéra Mirka Topolánka prezident Václav Klaus popírá klimatickou změnu a považuje Brusel za novou Moskvu. Topolánek v posledních dnech v úřadu prosazoval ratifikaci lisabonské smlouvy, ale o víkendu prohlásil ve Varšavě, že je mrtvá, napsal The Guardian.

Také moderátor známého zpravodajského pořadu BBC Newsnight připomněl v úterý večer rozhovoru s Haguem, že ODS založil člověk, který si myslí, že klimatická změna je globální mýtus. Hague ho ujistil, že už v ODS není.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek