Volby v Grónsku vyhrála levicová opozice

03.06.2009
čtk

Úterní předčasné parlamentní volby v Grónsku vyhrálo podle oficiálních konečných výsledků opoziční levicové Eskymácké bratrství, když výrazně porazilo doposud vládní sociálnědemokratickou Pokrokovou stranu. Eskymácké bratrství tak bude prvním politickým uskupením, jež bude vládnout ostrovu poté, co 21. června vejde v platnost větší míra autonomie na Dánsku.

Po sečtení výsledků ze všech volebních obvodů získalo Eskymácké bratrství, které podporuje boj za práva původních obyvatel ostrova Inuitů (Eskymáků) a úplnou nezávislost Grónska, téměř 44 procent hlasů, což je dvojnásobek oproti posledním volbám v roce 2005. V jednatřicetičlenném Zemském sněmu (Landstingu) obsadí 14 křesel.

Pokroková strana, která byla u moci 30 let, obdržela přes 26 procent hlasů a její dosavadní koaliční partner, liberální Strana sjednocení 11 procent hlasů. Demokraté, kteří byli doteď největší opoziční stranou, si připsali 13 procent hlasů. Výsledky hlasování, jehož se zúčastnilo přes 70 procent z 39.000 oprávněných voličů, tak potvrdily výsledky posledního květnového průzkumu veřejného mínění organizovaného grónskou univerzitou.

Pokroková strana podle očekávání doplatila na korupční skandály některých svých politiků, kteří byli shledáni vinnými ze zneužívání veřejných financí pro osobní účely. Někdejší ministr bytového hospodářství Jens Napaattooq byl kupříkladu odsouzen ke čtyřem měsícům vězení za to, že utratil 24.000 dolarů (450.000 korun) od daňových poplatníků za soukromé večeře, výlety a alkohol.

Vůdce vítězného Eskymáckého bratrství Kuupik Kleist poděkoval za podporu stovkám příznivců, kteří vyšli s rudými stranickými vlajkami v rukou slavit do ulic metropole Nuuku. Grónsko si to zaslouží, vzkázal svým voličům lídr strany, jež se zrodila z marxisticko-leninského mládežnického hnutí v 70. letech minulého století a představuje nejkrajnější levicové křídlo grónské politiky.

Kleist, podobně jako Demokraté, již také podle dánského tisku vyloučil, že by pod jeho vedením Eskymácké bratrství mohlo spolupracovat s Pokrokovou stranou. Ta tak v podstatě nemá šanci se do nové vlády dostat. Předčasné parlamentní volby vyhlásil premiér Hans Enoksen poté, co Gróňané v listopadovém referendu rozhodli o uvolnění vazby na Dánsko, které ostrov ovládalo od 18. století, aby ostrované měli šanci rozhodnout, kdo národ povede v nové éře.

Na základě zákona o širší autonomii, který vstoupí v platnost v den grónského státního svátku 21. června 2009, budou grónské orgány postupně přebírat kontrolu nad soudnictvím, policií, vězeňstvím a hlavně přírodními zdroji ostrova. Nový zákon zajistí rovněž přijetí grónštiny jako oficiálního jazyka rovnocenného dánštině a bude v něm zakotvena i možnost vyhlásit v budoucnu úplnou nezávislost Grónska.

Nejvýznamnější součástí novely je ale přebírání kontroly nad nerostnými zdroji. Zásoby ropy u grónského pobřeží by se totiž podle odhadů mohly rovnat nerostnému bohatství jedné z největších palivových velmocí světa Norska. Pokud ale Grónsko začne na těžbě nerostů vydělávat, začne mu Dánsko krátit štědré dotace, jež loni dosáhly 3,5 miliardy dánských korun (12,6 miliardy Kč).

Kritikové upozorňují na to, že Grónsko, jehož současným jediným spolehlivým zdrojem výdělku je rybolov a turismus a jež se potýká se sociálními problémy jako alkoholismus či vysoká míra sebevražd, se bez dánských dotací nedokáže obejít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek