Eurovolby v Británii rozhodují o osudu premiéra Browna

04.06.2009
čtk

Britové dnes volí v evropských a částečných místních volbách, které jsou všeobecně pokládány za důležitý test pro vládní Labouristickou stranu a premiéra Gordona Browna. Předseda vlády podle britských médií bojuje o politický život po rezignaci dvou členek svého kabinetu a poté, co několik desítek labouristických poslanců začalo usilovat o jeho sesazení.

Průzkum, který dnes zveřejnil britský list The Daily Telegraph, potvrdil, že skandál kolem pochybných poslaneckých výdajů postihl nejvíce labouristy a posílil okrajové strany. Labouristy by volilo jen 16 procent lidí, a skončili by tak za protievropskou Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP) s 18 procenty. Nicméně i nejsilnější konzervativci se propadli na 26 procent a další opoziční strana, liberální demokraté, mají podporu 15 procent voličů.

Klesající podpora labouristů, kteří nejvíce doplácejí na poslanecký skandál, Brownovu pozici oslabovala již delší dobu. Otřásly jí pak demise ministryň pro obce a místní zastupitelstva Hazel Blearsové a ministryně vnitra Jacqui Smithové, které vyvolaly dojem, že premiér ztrácí autoritu a kontrolu nad svým kabinetem a přiměly opozici, aby požadovala vypsání předčasných parlamentních voleb. Kromě toho skupina labouristických poslanců dala ve středu do oběhu dopis vyzývající Browna, aby odstoupil. Podle britských médií mají podporu 50 až 80 poslanců.

Nick Brown, který má na starosti disciplínu mezi labouristickými poslanci, potvrdil, že premiérovi odpůrci i dnes aktivně usilují o jeho svržení. Podle něj proti Gordonu Brownovi vystupují někteří spojenci bývalého premiéra Tonyho Blaira a několik dalších poslanců. Žádný poslanec však zatím veřejně nepřiznal, že je pro Brownovo odvolání.

I když Brown svou rezignaci opakovaně vyloučil, titulek The Daily Telegraph vystihl převládající názor, podle něhož Premiér bojuje o politický život. Je v odhodlané náladě, řekl dnes o premiérovi jeho mluvčí.

Ministr obchodu Peter Mandelson dnes potvrdil, že mezi poslanci vládně neklid, ale varoval je před důsledky odvolání druhého premiéra během dvou let. Brown vystřídal Blaira právě před dvěma lety. Britská politika je ve velmi špatném stavu. Nezhoršujte, prosím, situaci pro Labouristickou stranu, řekl Mandelson v televizním rozhovoru.

Kromě 72 europoslanců Britové volí také 2318 členů zastupitelstev v 27 hrabstvích a starosty ve třech menších městech. Volební místnosti se uzavřou ve 23:00 SELČ. Při posledních evropských volbách byla volební účast v Británii 38 procent, zatímco průměr unie byl 45,5 procenta. Tentokrát by mohla být účast vzhledem k místním volbám vyšší, ale zatím nebyly žádné odhady o účasti zveřejněny.

Výsledky místních voleb budou známy v pátek, evropských v neděli večer, protože do té doby budou volit zbývající země sedmadvacítky. Předpokládá se, že Brown zareaguje na jejich výsledek oznámením rozsáhlých změn v kabinetu – buď ještě do neděle, nebo začátkem příštího týdne. Nicméně předčasné demise Blearsové a Smithové těsně před volbami politický efekt kabinetních přesunů podstatně omezily.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek