Merkelová „loví“ hlasy německých Turků

04.06.2009
Euroskop

Téma vstupu Turecka do EU není v posledních týdnech hlavním bodem programu německých konzervativců ve volbách do Evropského parlamentu. Strana německé kancléřky Angely Merkelové totiž nechce úplně ztratit hlasy téměř 700 tisíc německých Turků v parlamentních volbách, které se konají letos v září.

Turecká otázka ale zůstává důležitým tématem evropských voleb ve Francii, Nizozemí, Rakousku nebo Bulharsku, připomíná deník International Herald Tribune.

Průzkumy mezi německými Turky ukázaly, že pouze 10 procent německých Turků by v parlamentních volbách volilo konzervativní CDU-CSU. Naopak 55 procent německých Turků dává přednost sociálním demokratům a 23 procent podporuje stranu Zelených.

„Většina německých Turků, kteří většinou zastávají náboženské a konzervativní postoje, během voleb upřednostní sociální demokraty a zelené, kteří prosazují integrační politiku, řekl Joachim Schulte, ředitel společnosti Data 4U, která před třemi měsíci průzkum provedla.

Privilegované partnerství

Změna volební strategie ale zatím nijak nemění názor Angely Merkelové na vstup Turecka do EU. Německá kancléřka dlouhodobě prosazuje „privilegované partnerství s Ankarou, které by Turecku zajistilo výhody, ale ne plnoprávné členství. Proto se Merkelová nikdy nepokusila zastavit předvstupní vyjednávání s Tureckem, která začala v roce 2005.

Volební program konzervativců také upozorňuje, že Ankara zatím neplní důležitá kritéria pro členství jako rovnost mužů a žen, ochrana menšin nebo svoboda náboženství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek