Volby do EP: Britský premiér chystá změny ve vládě

05.06.2009
čtk

Britský premiér Gordon Brown připravuje změny ve vládě. První údaje totiž naznačují hluboký propad vládních labouristů ve volbách do Evropského parlamentu. Brown se rychlými přesuny snaží převzít iniciativu a oslabit své odpůrce.

Ve čtvrtek večer oznámil překvapivou rezignaci ministr práce a sociálních věcí James Purnell, který Browna vyzval, aby odstoupil a poskytl labouristům šanci vyhrát příští volby. Britská média informovala také o demisi ministra obrany Johna Huttona, který proti premiérovi, na rozdíl od Purnella, přímo nevystoupil. Kvůli skandálu kolem pochybných poslaneckých výdajů tento týden odstoupily ministryně vnitra Jacqui Smithová a ministryně pro obce Hazel Blearsová.

Šéf opozičních konzervativců David Cameron opět vyzval Browna k předčasným volbám, které se musejí konat nejpozději do začátku června 2010. Vláda ztratila právo vládnout, řekl Cameron v televizním rozhovoru, podle něj kabinet ovládl chaos.

Místní komentátoři připomínají, že Blearsová, Purnell i Hutton patří ke spojencům bývalého premiéra Tonyho Blaira. Jiný blairista, ministr obchodu Peter Mandelson ale naopak Browna výrazně podpořil. Udělal volební kalkulaci a myslím, že ji udělal chybně, řekl Mandelson o Purnellovi.

Premiéra dnes podpořili vůdkyně Dolní sněmovny Harriet Harmanová, ministr pro mezinárodní rozvoj Douglas Alexander a ministr zahraničí David Miliband, který má jinak blízko k Purnellovi a loni byl také považován za možného Brownova vyzyvatele.

Podle britských médií zůstává na svém místě ministr financí Alistair Darling, který byl hlavním kandidátem na odchod. Novým ministrem vnitra má být dosavadní ministr zdravotnictví Alan Johnson, který je nejčastěji tipován jako případný Brownův nástupce v čele labouristů. Své křeslo by si měl měl zachovat ministr spravedlnosti Jack Straw.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek