Volby do EP: Francouzští zelení posilují

05.06.2009
čtk

V posledních průzkumech veřejného mínění před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu posílili francouzští zelení, kteří mají naději vystřídat, že na pozici třetí nejsilnější strany vystřídají centristickou stranu MoDem Françoise Bayroua.

Podpora centristům v posledním týdnu klesla z 15 na 12,5 procenta a naopak zeleným vedeným nynějším místopředsedou Evropského parlamentu Danielem Cohn-Benditem stoupla z deseti na 12 procent. Vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP) si nadále udržuje preference 26 procent a Socialistická strana 20 procent, informoval francouzský deník Le Figaro.

Stagnující postavení socialistů, jejichž předsedkyně Martine Aubryová a neúspěšná kandidátka na prezidentskou funkci Ségolene Royalová burcovaly ve čtvrtek voliče na velkém předvolebním mítinku, ale podle Le Figaro ukazuje, že se špičkám strany nadále nedaří oslovovat potřebné množství voličů. Média předpovídají, že volební porážka socialistů jen prodlouží krizi, v níž se levicová strana podle nich stále nachází.

Pro UMP má očekávané vítězství naopak posílit sebedůvěru vlády i vůči tlaku odborů, které se stále snaží o mobilizaci nespokojenců proti protikrizovým opatřením kabinetu.

Ze stran kritizujících integraci do Evropské unie klesají preference jak Národní frontě doyena Evropského parlamentu Jeana-Marieho Le Pena (6,5 procenta), tak hnutí Libertas (5 procent), které založili odpůrci Lisabonské smlouvy. Preference kolem pěti procent má i Nová protikapitalistická strana (NPA), která přitahuje levicové radikály. Umírněnější Levicová fronta má naději na šest procent hlasů.

Ve Francii (v evropské části) se volby konají v neděli, pouze obyvatelé zámořských území na západní polokouli budou hlasovat kvůli časovému posunu již v sobotu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek