Dánové rozhodují o rovném nástupnictví pro princezny

07.06.2009
čtk

V Dánsku se dnes souběžně s volbami do Evropského parlamentu koná referendum o změně zákona o nástupnictví na dánský trůn. Novela navržená vládou má zrovnoprávnit postavení královských dětí v nároku na nástupnictví bez ohledu na pohlaví. Napříště by se tak první dítě královského páru stalo automaticky následníkem trůnu bez ohledu na to, zda jde o chlapce nebo dívku. Tento postoj má širokou podporu veřejnosti, může ale ztroskotat na nedostatečné účasti v hlasování.

Pro zákon měnící ústavu země se totiž musí vyslovit nejméně 40 procent ze zhruba čtyř milionů oprávněných voličů v Dánsku. Vzhledem k očekávané malé účasti lidí ve volbách do EP, a tím i v souběžném referendu, tak nakonec ani podpora drtivé většiny hlasujících nemusí být dostačující.

Neúspěch referenda by byl podle dánských médií tvrdou ranou pro premiéra Larse Lökkeho Rasmussena, jehož vláda se za schválení nové normy velmi zasazovala, i pro populární královnu. Proti zákonu se staví mladí konzervativci, odmítající jakékoli novoty v zavedeném systému, a odpůrci monarchie, kteří krachem hlasování chtějí vyjádřit svůj nesouhlas s nynějším státním zřízením v Dánsku.

Pokud Dánové změnu zákona v referendu odhlasují, bude jejich vlast po Švédsku, Norsku, Nizozemsku a Belgii pátou evropskou monarchií, která rovnost pohlaví v nástupnictví na trůn přijme. Další monarchie, jako jsou Británie, Španělsko, Lucembursko, Lichtenštejnsko a Monako, umožňují princeznám chopit se panovnického žezla jen pokud není k dispozici dědic po meči.

I v případě schválení novely však její uplatnění přichází v úvahu až ve vzdálené budoucnosti. Zatím má totiž královská rodina dost mužských prvorozených dědiců: Po nynější 69leté královně Margrethe II., která nastoupila jako nejstarší ze tří sester, je totiž prvním v pořadí nástupnictví její 41letý syn Frederik, a po něm jeho tříletý syn Christian.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek