Eurovolby v Itálii poznamenává nižší účast

07.06.2009
čtk

Italské volby do Evropského parlamentu zatím poznamenala nižší účast než při předcházejících volbách před pěti lety. Ačkoli Italové tradičně patří k těm zemím, kde je účast voličů vysoká, hlasovalo v sobotu, v první den, kdy se na Apeninském poloostrově volilo, jen 17,8 procenta voličů. Dnes dopoledne odevzdalo svůj hlas 30,7 procenta voličů, zatímco před pěti lety to bylo 34 procent.

Volební místnosti v Itálii se uzavřou ve 22:00 hodin a poté se začnou sčítat hlasy. Odhady výsledků podle průzkumů u volebních místností se podle agentury AFP očekávají krátce před 23:30 SELČ. Volby do EP se v zemi týkají asi 50 milionů oprávněných voličů a Italové si volí 72 europoslanců. Při posledních volbách v roce 2004 přišlo odevzdat svůj hlas 73 procent Italů.

Očekává se, že vítězem voleb se stane konzervativní strana italského premiéra Silvia Berlusconiho Lid svobody, která by mohla získat až 40 procent hlasů. Opoziční Demokratická strana se podle průzkumů bude muset spokojit s 26 až 29 procenty.

Agentura ANSA napsala, že obzvláště nízká účast byla zatím v Aquile ve středoitalských Abruzzách, kterou 6. dubna zasáhlo silné zemětřesení, jež usmrtilo téměř 300 lidí a desetitisíce osob připravilo o střechu nad hlavou. Ve stanových městečkách, v nichž lidé bez přístřeší dosud žijí, volilo zatím jen asi devět procent lidí.

Berlusconi stojí v čele kandidátek ve všech volebních obvodech a z eurovoleb učinil test své popularity v souvislosti se skandály, které jej v posledních týdnech zasáhly. Kromě obvinění, že využíval vládní letadla pro soukromé hosty a že se stýkal s mladou dívkou, jej zasáhl také rozvod, o který požádala jeho manželka. V pátek se znovu ocitl v choulostivé situaci, když španělský list El País zveřejnil několik fotografií ze soukromí Berlusconiho vily. Mezi jeho hosty patřil i bývalý český premiér Mirek Topolánek (ODS).

Italové o víkendu také hlasují o obsazení křesel nových předsedů 62 provincií a o starostech asi 4200 obcí, především ve Florencii, Boloni a Padově.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek