Eurovolby v Německu vyhráli konzervativci

07.06.2009
čtk

Volby do Evropského parlamentu (EP) vyhrála v Německu podle odhadů Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Spolu se sesterskou Křesťanskosociální unií (CSU) získali konzervativci přes 38 procent hlasů, což ovšem oproti posledním eurovolbám znamená zhruba o šest procent horší výsledek. I tak křesťanská unie uprostřed „supervolebního“ roku porazila o zhruba 17 procent sociální demokracii (SPD), která dnes utrpěla možná historický debakl.

Kromě stran tvořících spolkovou vládu, tedy CDU/CSU a SPD, se do EP dostaly také liberální FDP, Zelení a postkomunistická Levice. Vyplývá to z odhadů, které večer zveřejnily televizní stanice ARD a ZDF. Největší z 27 členských zemí EU vyšle do Evropského parlamentu největší počet poslanců – rovných 99 z celkových 736.

Podle ARD získaly CDU a CSU dohromady 38,3 procenta hlasů (podle ZDF 38,2). Zisky SPD televize propočetly na 21 potažmo 21,3 procenta. Zelení získali podle ARD 11,9 procenta (ZDF: 12,3), FDP 10,8 (ZDF: 10,3) a Levice 7,6 (ZDF: 7,2). Komentátoři si všímají, že voliči potrestali všechny vládní strany, což vysvětlují nepřesvědčivostí vládních opatření proti finanční a hospodářské krizi. Voliči také naznačili, jak by mohlo vypadat rozložení politických sil po volbách do Spolkového sněmu 27. září.

Na tomto výsledku můžeme stavět v německých parlamentních volbách, poznamenal dnes generální tajemník CDU Ronald Pofalla. Hlavním kandidátem CDU v dnešních volbách byl dosavadní předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering, který je jako jediný z nových europoslanců členem EP nepřetržitě od roku 1979.

Volby do EP byly prvním volebním testem nového vedení CSU v čele s bavorským ministerským předsedou Horstem Seehoferem. Za CSU, kterou mohli občané volit jen v Bavorsku, usedne v novém Evropském parlamentu podle všeho znovu i mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt. Ten výsledek své strany označil za obrovský úspěch. Horst Seehofer stranu zachránil, vyvedl ji z docela těžké krize, prohlásil Posselt, jenž byl na sedmém místě kandidátky vedené Markusem Ferberem.

Unie výrazně zvítězila navzdory tomu, že oproti posledním eurovolbám z roku 2004 zaznamenala ztráty. Před pěti lety totiž CDU/CSU získaly dohromady 44,5 procent hlasů. SPD, kterou do dnešního volebního klání vedl Martin Schulz, si přinejmenším zopakuje rekordní debakl z roku 2004, kdy ji do Evropského parlamentu volilo jen 21,5 procenta Němců. Toto je pro nás hořký večer. Nedokázali jsme zmobilizovat naše voliče, připustil předseda SPD Franz Müntefereing.

Stranou s největším nárůstem získaných mandátů je FDP, která naposledy získala 6,1 procenta. Pokud se večerní odhady potvrdí, půjde o její nejlepší výsledek v historii voleb do EP.

Posilování FDP má velký význam pro tvoření koalic po volbách do Spolkového sněmu, neboť CDU/CSU se netají tím, že chtějí příští koalici vytvořit právě s liberály. Dnes tuto preferenci znovu Merkelová potvrdila. Předseda FDP Guido Westerwelle výsledek své strany označil za vynikající základ do parlamentních voleb.

FDP vedla do dnešních voleb asi vůbec nejpopulárnější z německých kandidátů a kandidátek do EP, Silvana Kochová-Mehrinová. V posledních dnech však noviny psaly hlavně o tom, že se osmatřicetiletá matka tří dětí neúčastnila zhruba poloviny zasedání Evropského parlamentu.

Němečtí Zelení, které do EP vede jejich bývalý předseda Reinhard Bütikofer, zjevně získali zhruba stejný podíl hlasů jako při posledních eurovolbách. Postkomunistická Levice letos do EP kandidovala poprvé, a to v čele s předsedou Strany evropské levice Lotharem Biskym. V roce 2004 však do Evropského parlamentu proklouzla její předchůdkyně PDS, kterou tehdy volilo 5,8 procenta voličů, takže může hovořit o svém posílení.

V Německu se dnes potvrdily také předpoklady poměrně nízké volební účasti. Podle ARD přišlo k volbám 42,5 procent oprávněných voličů, tedy zhruba stejně jako při posledních volbách do Evropského parlamentu před pěti lety.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek