Fischer se setká se Schefferem a s Barossem

07.06.2009
čtk

Český premiér Jan Fischer začátkem příštího týdne navštíví Brusel, aby se zde setkal s generálním tajemníkem NATO Jaap de Hoop Schefferem a s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministra pro evropské záležitosti Michaela Jelínková.

Se Schefferem se má Fischer setkat v pondělí v podvečer. Diskutovat mají například o aktuální bezpečnostní situaci s důrazem na současné operace pod vedením aliance, sdělila Jelínková.

Státy NATO se sešly na summitu počátkem dubna. Ve francouzském Štrasburku se například shodly na novém generálním tajemníkovi. Stane se jím Anders Fogh Rasmussen, který od 1. srpna nahradí dosluhujícího Scheffera. Členské státy rovněž podpořily strategii USA v Afghánistánu a část z nich přislíbila zvýšit svou vojenskou i civilní pomoc. Protesty Ruska před nedávnem vyvolalo cvičení vojáků NATO v Gruzii.

V úterý dopoledne se pak český předseda vlády setká s Barrosem. Jejich jednání se má týkat především přípravy nadcházející Evropské rady nebo situace v rusko-ukrajinských vztazích vzhledem k dodávkám plynu do EU. Z iniciativy českého premiéra toto téma oba představitelé diskutovali telefonicky již v pátek, uvedla Jelínková.

Kvůli sporům mezi Ukrajinou a Ruskem byly letos v lednu na několik dní zcela přerušeny dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do Evropské unie. Několik evropských zemí, například Slovensko s Bulharskem, se tak ocitly uprostřed mrazivé zimy zcela bez dodávek plynu. V současné době sílí obavy, že by se situace mohla kvůli finančním potížím Ukrajiny zopakovat.

Fischer se z Bruselu podle Jelínkové přesune do Berlína, aby se sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek