V Německu eurovolby s nízkou účastí

07.06.2009
čtk

Slabá volební účast podle prvních odhadů provází dnešní volby do Evropského parlamentu (EP) v Německu. Pod zataženou oblohou a částečně v dešti přišlo k urnám zřejmě ještě méně lidí než v roce 2004. Tehdy byla účast Němců v eurovolbách rekordně nízká, když dosáhla 43 procent. Vyplývá to z odhadů předsedů volebních komisí.

V Německu jsou volební místnosti otevřené pouze dnes od 8:00 do 18:00 SELČ. Například v Berlíně přišlo do dnešního poledne volit jen 10,2 procenta občanů, což je téměř o čtyři procenta méně než před pěti lety. V nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko odvolilo do poledne 18 procent oprávněných voličů, přičemž v roce 2004 to už bylo více než 20 procent. Nižší volební účast než tehdy je hlášena také z většiny ostatních spolkových zemí, pouze v Bavorsku je zatím vyšší.

Průzkumy dávají největší šance na vítězství Křesťanskodemokratické unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), která na rozdíl od spolkových voleb nesestavuje pro volby do EP kandidátku se sesterskou CDU, potřebuje k opětovnému proniknutí do Štrasburku získat alespoň pět procent ze všech spolkových hlasů.

Do jediného voleného orgánu EU by se měly z Německa dostat také kandidáti sociální demokracie (SPD) a liberální FDP, Zelení a postkomunistická Levice.

Evropské volby jsou v Německu pokládány za barometr veřejného mínění před volbami do Spolkového sněmu, které se uskuteční 27. září. Regionální volby se navíc na konci srpna uskuteční ve spolkových zemích Durynsko, Sasko a Sársko. Už dnes se souběžně s volbami do Evropského parlamentu konají v sedmi spolkových zemích volby komunální.

Největší členská země EU vyšle do Evropského parlamentu největší počet poslanců – rovných 99. Téměř každý sedmý z více než sedmi stovek budoucích europoslanců tak bude z Německa, kde dnes může svůj hlas odevzdat 64,3 milionu lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek