Vítězem voleb v Nizozemsku je premiérova CDA

07.06.2009
čtk

Vítězem voleb do Evropského parlamentu v Nizozemsku je křesťanskodemokratická CDA premiéra Jana Petera Balkenendeho. Vyplývá to z oficiálních výsledků hlasování.

Za neoficiálního vítěze je však již od předběžných výsledků a odhadů, které Nizozemci ve srovnání s jinými státy EU zveřejnili již ve čtvrtek, prohlašována protiimigrantská Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse. Posílení jeho strany, která vystupuje nejen proti imigrantům, ale i proti celé unii, se čekalo, nikoliv ale tak výrazné.

PVV získala 16,9 procenta hlasů, což znamená čtyři křesla v Evropském parlamentu. Pět křesel připadlo CDA za 20 procent. Koaliční a donedávna ještě druhá nejsilnější Strana práce (PvdA) se propadla až na třetí místo se ziskem 12,2 procenta hlasů, za něž získala tři europoslanecká křesla.

Za Nizozemsko přitom do Evropského parlamentu proniklo osm politických stran, což je jeden z nejvyšších počtů v EU. Překvapivě výrazně uspěla například formace Demokraté 66, jejíž členové sami sebe označují za radikální demokraty a žádají například reformu volebního systému.

Zájem o eurovolby v Nizozemsku ve srovnání s předchozími volbami upadal jako ve většině členských států EU. Zatímco při posledních volbách v roce 2004 k volebním urnám dorazilo 40 procent registrovaných voličů, nyní to bylo jen 36,5 procenta.

Nizozemci jako jediní v Evropské unii zveřejnili volební odhady a předběžné výsledky již po uzavření volebních místností, tedy ve čtvrtek.

Podle Evropské komise je takový postup protiprávní, nizozemská vláda však tvrdí, že evropská legislativa upravuje jen zveřejnění oficiálních výsledků, nikoliv předběžných. Většina členských států EU ovšem počkala se zveřejněním výsledků až na 22:00 SELČ v neděli, kdy se zavřely volební místnosti ve všech členských státech unie.

Nizozemsku v Evropském parlamentu patří nově 25 křesel, což je o dvě méně ve srovnání s volbami v roce 2004.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek