Volby do EP: V Česku sečteno 90% hlasů

08.06.2009
čtk

ODS vedla se ziskem 30,8 procenta hlasů, druhá ČSSD měla 22,9 procenta. Komunisté získali hlasy 14,5 procenta voličů, lidovci 7,8 procenta. Občanští demokraté vítězili ve všech krajích s výjimkou Olomouckého, kde vedli sociální demokraté.

Z ostatních uskupení je na tom nejlépe koalice Suverenita europoslankyně Jany Bobošíkové s 4,3 procenta hlasů. Další v pořadí byly Evropská demokratická strana další europoslankyně Jany Hybáškové, strana Věci veřejné a koalice Starostů a nezávislých; tato seskupení získala nad dvě procenta hlasů.

Strana zelených měla 1,9 procenta hlasů, konkurenční Demokratická strana zelených 0,6 procenta, hnutí Zelení 0,15.

Naopak Libertas.cz dalšího europoslance Vladimíra Železného měla méně než jedno procento hlasů, lépe na tom byla jak podobně zaměřená Strana svobodných občanů (1,2 procenta), tak například krajně pravicová Dělnická strana s 1,1 procenta hlasů. Naopak nacionalistická Národní strana měla jen čtvrt procenta hlasů. O zastoupení v Evropském parlamentu podle dosavadních výsledků přijdou SNK ED (1,6 procenta) i hnutí Nezávislí (půl procenta).

Volební účast se podle průběžných výsledků mírně zvýšila, volit přišlo přes 27,7 procenta lidí. Před pěti lety hlasovalo 28,3 procenta lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek