Volby do EP: Ve Francii drtivě prohráli socialisté

08.06.2009
čtk

Významného vítězství dosáhla dnes francouzská vládní pravice ve volbách do Evropského parlamentu. Podle nejnovějších odhadů výsledků dosáhla 28,5 procenta hlasů. Opoziční socialisté se propadli k 16 procentům a dělí se tak o druhé místo s druhými velkými vítězi voleb – Zelenými. Pro největší opoziční stranu jde o drtivou porážku – v předchozích volbách před pěti lety obdržela 29 procent hlasů.

Pravicový Svaz pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho dopadl lépe, než naznačovaly předvolební průzkumy – ty ukazovaly 25 až 26 procent. Rozčarováni z průzkumů mohou rozhodně být socialisté, protože nikdy nespadli pod 20 procent. Podle prvních komentářů se výsledek pro ni rovná skoro knock-outu, je-li její ambicí nadále důstojně konkurovat UMP.

Velký jásot zněl v táboře Zelených, kteří se v průzkumech do poslední chvíle zařazovali ještě za centristy ze strany MoDem. Hnutí Evropa-ekologie se před volbami přisuzovalo nanejvýš 12 procent. MoDem měla dostat dokonce podle různých zdrojů o skoro procento více a místo toho se propadla k 8,5 procenta. Těžké zklamání to tedy znamená pro ambiciózního centristického politika Françoise Bayroua, který kandidoval v prezidentských volbách a má v úmyslu o nejvyšší funkci usilovat i v příštím hlasování.

Mezi dalšími stranami, které překonaly nezbytnou hranici pěti procent hlasů, se dostala ještě nacionalistická Národní fronta s 6,5 procenta a koalice Levicová fronta 6,3 procenta.

Kromě Národní fronty doyena Evropského parlamentu Jeana-Marieho Le Pena kandidovali ve Francii rovněž další ostří kritici evropské integrace z evropského hnutí Libertas, které bylo založeno odpůrci lisabonské smlouvy v Irsku, a to pod zkratkou MPF-CPNT. Dostali ale podle odhadů jen 4,8 procenta hlasů a své zástupce do Bruselu a Štrasburku patrně nepošlou. Na hranici volitelnosti se ocitla i Nová protikapitalistická strana (NPA).

Volební účast dosáhla podle posledních informací asi 40,5 procenta a byla tak o něco nižší než před pěti lety.

Zástupci vládní pravice neskrývali po ohlášení prvních odhadů nadšení. Francouzský premiér François Fillon v přímém televizním vystoupení vyjádřil nad úspěchem UMP potěšení a vyzval k jednotě všech Francouzů.

Mluvčí socialistů Benoit Hamon přiznal, že je to jasné zklamání a že levice musí představit seriózní alternativu Sarkozyho politice. Nacionalista Jean-Marie Le Pen označil tradičně výsledky za zmanipulované.

Francie vyšle do Evropského parlamentu 72 poslanců. Z toho UMP by měla být zastoupena 28 zákonodárci, socialisté 15, ekologové 14 a centristé šesti. Národní fronta pošle patrně dva lidi – včetně Le Pena.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek