Ve Španělsku byla exhumována těla z doby občanské války

14.06.2009
čtk

Sedm těl bylo exhumováno ve Španělsku ze dvou hromadných hrobů z doby občanské války ve vůbec prvním případě exhumace nařízené soudem. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Ostatky byly převezeny z hromadných hrobů na hřbitově ve vesnici Santa Marta v provincii Zamora do laboratoře k oficiální identifikaci. Kosterní pozůstatky, které patří mužům popraveným stoupenci generála Franciska Franka v roce 1936, vyjmuli z hrobů archeologové.

Těchto sedm vykopaných těl by mohlo podle právních analytiků být prvními z několika tisíc oficiálně nařízených exhumací, které jsou v ohnisku vlekoucího se právního sporu. Otázka exhumací je ve Španělsku stále kontroverzní i po 70 letech od občanské války.

V říjnu loňského roku oznámil soudce nejvyššího soudu Baltasar Garzón, že oficiální exhumace mohou začít. Do té doby pátrali po tělech svých blízkých sami příbuzní, kteří se je snažili najít a identifikovat bez jakékoli oficiální pomoci.

Garzón v průlomovém kroku rozhodl o vyšetřování případů osob zmizelých za občanské války (1936-1939) a za Frankovy diktatury (1939-1975). Podle něho šlo o oběti zločinů proti lidskosti. Zahájil proto šetření s cílem lokalizovat a identifikovat více než 114.000 obětí frankistických represí, jejichž ostatky spočívají ve společných hrobech po celé zemi. Asi polovina z nich byla podle historiků bez soudu zastřelena v letech, jež následovala po vítězství nacionalistů.

Už v listopadu ale španělská justice jeho rozhodnutí zablokovala, protože podle úřadu veřejného žalobce jsou politické zločiny z dob frankismu chráněny zákonem o amnestii, který byl ve snaze dosáhnout národního usmíření přijat v roce 1977. Soudce Garzón poté svoje vyšetřování zastavil a přenesl odpovědnost za jakékoli budoucí exhumace na místní soudy.

O zrušení zákona o amnestii Španělsko žádá i Rada OSN pro lidská práva, podle níž tento zákon odporuje mezinárodním dohodám podepsaným Madridem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek