Protiraketový štít v Polsku a ČR je pro USA jen jednou z možností

17.06.2009
čtk

Záměr vybudovat na území Polska a Česka systém protiraketové obrany je jen jednou z možností nebo alternativ, které posuzuje administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy. Podle agentury AP to včera řekl náměstek amerického ministra obrany William Lynn.

Žádná definitivní rozhodnutí ohledně systému protiraketové obrany v Evropě ještě nepadla, řekl Lynn. Jeho výrok členy senátního branného výboru překvapil, poznamenala AP.

Spojené státy podle Lynna také uvažují o posílení spolupráce v protiraketové obraně s Ruskem jako o jednom z prostředků, jak se připravit na možnou hrozbu ze strany Íránu. Jako příklad Lynn uvedl ruské radary nedaleko Íránu, které by mohly včas varovat v případě, že by Írán odpálil balistickou raketu.

O možném využití těchto radarů, které jsou umístěné v jižním Rusku a v Ázerbájdžánu, bude Obama jednat začátkem července v Moskvě. Od této návštěvy si americký prezident slibuje nový začátek ve vztazích s Ruskem, které během vlády jeho předchůdce George Bushe výrazně ochladly.

To, že Obamova administrativa nedala svým partnerům ve střední Evropě jasně najevo, co se se zamýšleným systémem protiraketové obrany stane, se příliš nezamlouvá členovi senátního branného výboru Jeffu Sessionsovi. Tvrdí, že toto váhání podlomí ochotu Polska a České republiky protiraketový štít na svém území nechat postavit. Ani český, ani polský parlament ještě americkému plánu zelenou nedaly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek