Na pražských ostrovech končí festival United Islands

20.06.2009
čtk

Na sedmi scénách na pražských ostrovech závěrečným dnem pokračuje festival United Islands. Součástí festivalu bude happening na Vltavě u Střeleckého ostrova, kde zástupci švédského velvyslanectví převezmou na lodích pomyslný štafetový kolík evropského předsednictví v podobě pivního sudu.

Prologem festivalu byla čtvrteční Klubová noc se 40 kapelami v 16 pražských klubech, kterou podle pořadatelů navštívilo 7000 lidí. V pátek vystoupila Faerská skupina Orka hrající na jazzové scéně na Kampě na nástroje vytvořené z předmětů vyplavených mořem.

Sobotní program začne od 11:00. Vedle mezinárodního projektu N. O. H. A. se představí hvězdy world music jako například moderní podoba flamenca Almasäla a maďarský projekt Mitsoura kombinující romské hudební vlivy s elektronikou.

Festival bývá tradičně spojen s děním v Evropské unii. Zatímco jeho první ročník v roce 2004 byl oslavou vstupu České republiky do EU, letos byla tato volně přístupná hudební přehlídka zařazena do oficiálního kulturního programu českého předsednictví.

Pořadatelé festivalu na úterním happeningu odeslali po Vltavě symbolickou „přihlášku“ do EU v podobě žlutého plastového barelu s bójkou, v němž se vedle přihlášky nacházejí ukázky hudby, kostky cukru a předměty související s festivalem.

V sobotu je v 18:00 na programu happening na Vltavě u Střeleckého ostrova, kde zástupci švédského velvyslanectví převezmou na lodích pomyslný štafetový kolík evropského předsednictví v podobě pivního sudu.

S festivalem souvisejí částečná dopravní omezení. Pro automobilovou dopravu se v sobotu v obou směrech uzavře most Legií a Janáčkovo nábřeží. Na mostě vznikne speciální tramvajová zastávka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek