V Paříži začala výstava o Československu

25.06.2009
čtk

Okolnosti vzniku Československa a vztahy tehdejších československých a francouzských politiků přibližuje výstava, která dnes začala v pařížském vojenském muzeu v paláci Invalides. Návštěvníci mohou do 21. září nahlédnout hlavně do série originálních dokumentů a prohlédnout si sady dobových fotografií, které zapůjčila ze svých archivů ministerstva zahraničí Francie, ČR a Slovenska.

Výstava začáná v roce 1914, kdy vypukla první světová válka, důležitým meznákem je rok 1925 a podepsání tzv. locarnských dohod, které garantovaly přinesly německé uznání hranic s Francií, nikoli však s Československem. Výstava přibližuje složitou práci pro vznik Československa, který rozhodně nebyl samozřejmostí.

Dokumenty přinášejí svědectví o vcelku čilé korespondenci nejvýznamnějších politiků a vojáků – například dopisy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika, tehdejšího francouzského prezidenta Raymonda Poincarého a francouzských generálů Ferdinanda Foche, Josepha Joffra nebo Maurice Pellého, který vedl vojenskou misi v Československu.

K vidění jsou i dokumenty, které uznaly existenci Československa a dalších středoevropských zemí po rozpadu Rakousko-Uherska, nebo spojenecká smlouva mezi Prahou a Paříží uzavřená v roce 1924. Zajímavým „doplňkem“ jsou pojednání francouzských historiků o českých zemích v 19. století a na začátku 20. století.

Výstava představuje fotografie nejen politiků, ale i příslušníků legií bojujících na francouzské straně nebo obrázky symbolů české státnosti a náborové plakáty vyzývající československé dobrovolníky k boji na straně Dohody.

Kromě politiky je věnován velký prostor i tehdejším oboustranným kulturním vztahům, k nimž přispívala činnost umělců jako malířů Františka Kupky a Josefa Šímy, hudebního skladatele Bohuslava Martinů či z francouzské strany sochařů Augusta Rodina a Antoina Bourdella.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek