EU požene Lucembursko před soud

26.06.2009
Euroskop

Evropská komise včera vyhlásila, že zažaluje Lucembursko kvůli porušování evropských daňových dohod. Lucemburský daňový ráj je obviněn z nedodržování evropských standardů bankovních kont a možnosti daňových úniků vůči mateřským zemím klientů, píše EUobserver.

Lucembursko konkrétně čelí podezření z nedodržování Evropské daňové direktivy, která stanovuje výši daní odváděnou z jednotlivých bankovních účtů. Podle této direktivy si musí členské státy vyměňovat informace o účtech cizinců. Státy, které toto nařízení ještě nepodepsaly – Belgie, Lucembursko a Rakousko – mohou zdanit přímo jednotlivá konta.

Komise zaútočila na Lucembursko s tím, že neuplatňuje tuto direktivu na žádné cizí (nedomácí) majitele účtů. V Lucembursku neplatí daně z konta ten, kdo již je zdaněn ve své domovské zemi. Tímto způsobem unikají zejména boháči z Velké Británie, Irska a Malty, jejichž domovské země nejsou o zahraničních účtech informovány.

Komise již před rokem požádala velkovévodství, aby změnila toto právo, které poškozuje daňové systémy ostatních členských států EU, ale Lucembursko se k případu nevyjádřilo a činí tak i nadále. „Protože se Lucembursko nevyjádřilo ke zprávě Komise z listopadu 2008, rozhodla se EK, že případ předá Evropskému soudnímu dvoru, tvrdí se ve zprávě Komise.

Velkovévodství je trnem v oku Komisi již delší dobu pro své silné bankovní tajemství, proto bylo v dubnu loňského roku zařazeno na „šedou listinu OBSE společně s Bermudami, Monakem a Singapurem. Podobný případ jako Lucembursku hrozí i Belgii, která rovněž odmítla přijmout daňovou direktivu a neinformuje domovské země majitelů kont. Celým případem se začne zabývat Evropský soudní dvůr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek