Komise schválila druhou část litevské půjčky

03.07.2009
Euroskop

Evropská komise včera navečer přislíbila předat Litvě druhou část půjčky dojednané minulý rok. Současně s tím vznesla Komise požadavek, aby si Litva dala své veřejné finance do pořádku do roku 2012. K výplatě 1,2 miliard euro dojde na konci tohoto měsíce, píše internetový server EUobserver.

Půjčka je součástí většího pomocného balíčku (7,5 miliard eur), který loni v prosinci schválil Mezinárodní měnový fond a EK na pomoc Litvě v průběhu finanční krize. „Litva prochází velmi bolestivým přizpůsobováním se, ale EU ji významně podporuje poskytnutím výhodných půjček, je zároveň největším finančním asistentem litevského partnera, řekl eurokomisař pro ekonomiku Joaqín Almunia.

Minulý měsíc schválil litevský parlament vládní návrh, aby se rozpočet snížil o 700 milionů eur, což by bylo již třetí takové opatření od začátku roku. Rozpočet musí vláda snižovat, aby udržela výdej mandatorních dávek, protože jen platy státních zaměstnanců klesly o 15%, po dalším snižování dokonce o 20%.

„Náprava rozsáhlé rozpočtové a makro-ekonomické nevyrovnanosti umožní Litvě navrátit se na cestu trvalého a udržitelného růstu, dokonce ne cestu k přijetí eura, řekl Almunia. Aspirace na přijetí eura zastavily mnohé ze zemí z tohoto regionu před devalvací vlastní měny, což je častý prostředek k nastartování exportu.

Komise ve své zprávě rovněž zmínila rok 2012, do kdy by Litva měla snížit svůj rozpočtový deficit pod 3%. V takovém případě bude podle Komise ještě možné, splnit plán na přijetí eura.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek