Írán chce soudit zaměstnance britské ambasády

04.07.2009
čtk

Vysoce postavený íránský duchovní včera oznámil, že někteří íránští pracovníci britské ambasády, kteří byli zatčeni v souvislosti s protesty po kontroverzní červnové volbě prezidenta, budou postaveni před soud. Británie žádá od Íránu vysvětlení.

Ajatolláh Ahmad Džannatí, který je předsedou mocné Rady dohlížitelů a má blízko k íránskému nejvyššímu vůdci ajatolláhu Alímu Chameneímu, během modlitby řekl věřícím, že se zadržení přiznali. Na těchto událostech se podílela jejich (britská) ambasáda, prohlásil o povolebních protestech. Někteří lidé byli zatčeni. Budou tedy nevyhnutelně souzeni. Džannatí neupřesnil, kolik zaměstnanců by mělo být souzeno a na základě jakých obvinění.

Londýn od příslušných íránských míst žádá vysvětlení této záležitosti, řekl šéf britské diplomacie David Miliband a dodal, že o ní hodlá jednat se svým íránským protějškem Manúčehrem Mottakím. Jsme plně přesvědčeni, že naši zaměstnanci se nezapojili do žádné nevhodné nebo nelegální činnosti, uvedl Miliband.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v reakci na Džannatího slova řekl, že Francie je naprosto solidární s britskými přáteli. Dodal, že jeho země podporuje sankce proti Íránu, aby íránští představitelé opravdu pochopili, že cesta, kterou se vydali, nikam nepovede.

Evropská unie prostřednictvím švédského ministra zahraničí Carla Bildta, jehož země sedmadvacítce předsedá, označila případný soud za nepřijatelný.

Aby dala EU najevo své znepokojení, povolaly její členské země íránské velvyslance. Těm má být předán protest proti zadržení íránských zaměstnanců britské ambasády a požadavek na jejich okamžité propuštění, uvedl jeden z činitelů EU. Dalším krokem, závisejícím na vývoji situace, by prý mohl být zákaz udělování víz představitelům Teheránu nebo stažení vyslanců zemí EU z Íránu.

Evropská unie vyzvala k propuštění zaměstnanců zadržených 27. června již ve čtvrtek. Írán dříve uvedl, že s výjimkou jednoho propustil všechny z devíti zatčených. Činitelé EU jsou však přesvědčeni, že jich stále zadržuje několik, Miliband dnes hovořil o dvou zadržovaných.

Spojené státy i Evropa byly doposud se svými reakcemi na povolební krizi v Íránu ostražité. Západ doufá, že bude možné s Íránem v budoucnu zahájit dialog zejména o jeho sporném jaderném programu. Zástupci západních zemí s jistou opatrností reagovali i tehdy, když íránské bezpečnostní složky před několika dny tvrdě potlačily demonstrace proti sporným výsledkům prezidentských voleb. Z těch podle oficiálních výsledků vyšel vítězně dosavadní konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád, ale kandidáti opozice jsou přesvědčeni o tom, že hlasování bylo zmanipulované. Povolební protesty si vyžádaly životy 20 demonstrantů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek