Le Figaro: Sarkozy podpořil Švédy, aby ho nekritizovali jako Češi

04.07.2009
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se zavázal plně podporovat nynější švédské předsednictví v Evropské unii, aby dospělo do úspěšného konce. Učinil to proto, aby se mu jako během předchozího českého předsednictví nedostalo takové kritiky, jakou ho častoval zejména bývalý český premiér Mirek Topolánek za to, že s Prahou dostatečně nespolupracoval. Uvedl to francouzský provládní deník Le Figaro na svých internetových stránkách.

Nicolas Sarkozy potvrdil svou ‚plnou angažovanost‘, aby toto (švédské) předsednictví bylo úspěšné. Je to proto, že Elysejský palác si přeje především otočit stránku po českém předsednictví, které je posuzováno jako katastrofální, uvedl Le Figaro.

Sarkozy podle deníku prohlásil, že když předsednická země je úspěšná, těží z toho všichni evropští partneři.

Když několikrát něco selže, jak jsme toho byli svědky, nesou následky všichni, citoval Sarkozyho dále Le Figaro.

Podle listu podnikl Sarkozy bleskovou návštěvu Švédska, aby dal zapomenout na nedávné napětí mezi oběma zeměmi vyvolané před měsícem výroky švédského ministra zahraničí Carla Bildta, který kritizoval mimo jiné Francii za to, že je proti vstupu Turecka do EU. Sarkozy potom dokonce zrušil plánovanou návštěvu do Švédska.

Nyní se do této severské země chystá na oficiální státní návštěvu znova už v příštím roce, a to na pozvání švédského krále. Sarkozy slíbil s radostí, že přijede s manželkou Carlou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek