Parlamentní komise ve Francii se začala zabývat nošením závojů

08.07.2009
čtk

Komise složená z 32 francouzských poslanců z celého politického spektra začala dnes analyzovat situaci ohledně nošení burek a nikábů muslimkami ve Francii. Koncem roku mají zveřejnit závěrečnou zprávu, v níž má padnout především doporučení, zda zpřísnit či naopak zmírnit již existující zákaz nošení okázalých náboženských symbolů na úřadech a ve školách.

Komisi vytvořil parlament po červnovém projevu francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho před oběma parlamentními komorami ve Versailles, v němž hlava státu vyjádřila názor, že nošení burek, které kompletně zahalují ženy od hlavy k patám, jejich nositelky zotročuje a ponižuje. Sarkozy zároveň vyzval k zevrubné debatě o tomto druhu oblečení a vyjádřil pochybnost o tom, že jde opravdu o náboženský symbol islámu.

Tím vyvolal novou polemiku, která vedle mlčící většiny vytvořila ve Francii dva tábory. Zejména Francouzská rada muslimského vyznání (CFCM) nošení závojů obhajuje jako projev náboženské svobody, na druhou stranu řada umírněných muslimů vyjádřila rozhořčení, že islám je stále spojován s tímto oblečením, které je podle nich projevem zaostalosti části jejich souvěrců.

Jestliže zákazem nošení okázalých náboženských symbolů na úřadech a ve veřejných školách vzbudila Francie před čtyřmi lety nelibost islámského světa právě proto, že v praxi šlo hlavně o šátky muslimek, pak nyní se mohou zastánci tohoto oblečení obávat horšího. Rozpoutaná debata následuje po stále hlasitějším volání po zákazu závojů i na veřejnosti.

A to i přesto, že ministr pro imigraci Eric Besson, stejně jako předsedkyně opozičních socialistů Martine Aubryová vyjádřili obavy, že zpřísnění zákona muslimské ženy příliš neosvobodí, ale nakonec je zavře za zdmi jejich domů.

Na dnešek a následující dny a týdny si parlamentní komise zabývající se otázkou pozvala řadu odborníků, včetně sociologů, psychologů a antropologů, aby vyslechla jejich názory k nošení závojů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek