Sarkozy a Brown: chceme růst za každou cenu

08.07.2009
Euroskop

Francouzský prezident Sarkozy a britský premiér Brown vyjádřili „jedinečnou a absolutní konvergenci“ svých názorů na finanční krizi, o níž spolu jednali na přípravném setkání v předvečer summitu G8 v Itálii. Podle EUobserveru oba státníci varovali před růstem cen ropy a snižováním veřejných investic, tyto faktory podle nich mohou zásadně ovlivnit šance na ozdravení světové ekonomiky.

Brown loboval především za to, aby vlády členských zemí pokračovaly v utrácení. „Jestli existuje cesta, jak podpořit růst, snížit nezaměstnanost a inflaci, pak to musíme udělat a nalít peníze do hlavních služeb, řekl EUobserveru po setkání.

Jeho francouzský protějšek mu sekundoval slovy: „Samozřejmě se musíme zasadit o nezadluženost a odstraňování deficitů, ale toho dosáhneme pouze pokud nastolíme další růst a tím ozdravíme ekonomiku. Vedle veřejných investic se věnoval Sarkozy především cenám ropy, které jsou podle něj příliš fluktuující.

Oba lídři rovněž podtrhli nutnost zavést nový efektivní světový řád, jenž by bránil návratu finanční krize, a brojili také proti daňovým rájům. Brown dokonce řekl, že „do března 2010 chceme zavést sankce proti daňovým rájům.

Tyto a další finanční otázky budou tématem summitu G8, který právě začíná v Itálii. Současně výsledky těchto jednání se stanou i základy pro zářijové setkání G20 v Pittsburgu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek