EU nebude automaticky zavádět víza pro Kanadu

14.07.2009
čtk

Mluvčí Evropské komise Michele Cercone vyloučil, že Evropská unie automaticky zavede víza pro Kanadu jako reakci na podobný krok pro české občany. Komise ale podle něj posoudí žádost ČR, která se chce odvolat na takzvanou klauzuli solidarity. Ta umožňuje členským zemím EU zavést pro Kanadu reciproční víza. Evropská komise podle Cerconeho lituje, že Kanada uplatnila vízovou povinnost pro české občany, a doufá, že tato povinnost bude dočasná.

Evropská komise samozřejmě lituje, že Kanada opět zavedla víza pro české občany, řekl Cercone. Podle něj nyní Česko musí tuto skutečnost oficiálně oznámit EK i Radě EU. Podle zdrojů už Praha toto oznámení Evropské komisi zaslala. Potom bude EK společně s českými úřady jednat s Kanadou. V tomto stadiu ale nebudou víza zavedena pro Kanadu automaticky, dodal.

Evropská komise musí reagovat na české oznámení nejpozději do tří měsíců. Do té doby by měla navrhnout členským státům další kroky vůči Kanadě. Češi se v EU odvolávají na unijní nařízení z roku 2001, které předepisuje jednání se třetí zemí, která zavedla víza některému členskému státu.

V takzvané klauzuli solidarity je napsáno, že ostatní členské státy mají zavést víza dané třetí zemi, v tomto případě Kanadě, prozatímně, a to na dobu 30 dnů. Podmínkou je, aby ministři členských států v Radě EU nerozhodli jinak.

Zdroj Evropské komise řekl, že klauzule se v EU neuplatňuje automaticky, nýbrž že ji musí posoudit a schválit Evropská komise i Rada EU. Dodal, že komise chce vystupovat ve sporu jako prostředník a že má za to, že podobné spory se většinou daří vyřešit bez toho, aby se muselo sáhnout k odvetným opatřením. Podle Cerconeho se už dnes sejdou experti z českého ministerstva zahraničí se zástupci EK a budou o otázce víz jednat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek