Vladimír Mečiar má evropské ambice

14.07.2009
čtk

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar a předseda vládní LS-HZDS se na podzim může stát místopředsedou Evropské demokratické strany (EDP). Tvrdí to jediný europoslanec za tuto stranu Sergej Kozlík. O řádném členství LS-HZDS v EDP by se mělo rozhodnout v září, o šancích strany se před časem pozitivně vyjádřil jeden ze dvou předsedů EDP Francesco Rutelli.

Předseda strany by se měl stát po řádném vstupu strany do Evropské demokratické strany místopředsedou, řekl Kozlík. LS-HZDS se dlouhé roky nedařilo zastřešit pod mezinárodní politické subjekty, poté se stala přidruženým členem EDP.

EDP je sdružení evropských stran hlásících se k politickému středu, v Evropském parlamentu patří do frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu, která bude po červnových volbách třetí nejsilnější v EP. Kozlík řekl, že se stal členem této frakce. Tři poslanci za LS-HZDS v minulém volebním období byli podle něj nezávislí.

V letošních eurovolbách strana získala necelých devět procent hlasů, a tři dosavadní mandáty se jí tak nepodařilo obhájit. Nejúspěšnější byla strana Smer, která získala pět mandátů ze 13, které jsou určeny pro Slovensko. LS-HZDS se několik roků neúspěšně snažila politicky začlenit mezi evropské subjekty. Evropští politici v minulosti vyčítali HZDS zejména její kontroverzní vládnutí v devadesátých letech, kdy se Slovensko kvůli prohřeškům vůči demokracii dostalo do částečné mezinárodní izolace. HZDS se ocitlo v opozici v roce 1998, do vlády se opět dostalo v roce 2006.

V minulosti LS-HZDS usilovala o členství v konzervativně zaměřené Evropské lidové straně. Jejímu vstupu však zabránil odpor slovenských pravicových stran.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek