Vítěz bulharských voleb Borisov přijal nominaci na premiéra

16.07.2009
čtk

Sofijský starosta Bojko Borisov, jehož středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) vyhrála na počátku července volby, dnes přijal nominaci na premiéra. Padesátiletý bývalý bodyguard má nyní sedm dní na to, aby sestavil vládu.

Jeho strana ve volbách získala téměř 40 procent hlasů, pět mandátů jí ale schází k většině ve 240členném zákonodárném sboru. Borisov již oznámil, že hodlá vytvořit menšinový kabinet, který se bude opírat o podporu dalších pravicových stran. Ty ale žádné zastoupení v budoucí bulharské vládě mít nebudou.

Vytvoříme vlastní vládu, řekl Borisov novinářům poté, co od prezidenta Georgiho Parvanova přijal pověření k sestavení kabinetu. Do něj chce přivést ekonomy a reformisty se zkušenostmi ze Západu. Ministrem financí by podle agentury Reuters mohl být ekonom Světové banky Simeon Djankov.

Borisov také slibuje zlikvidovat korupci a zastavit ekonomickou recesi, s nimiž se nejchudší země Evropské unie dlouhodobě potýká. Pozorovatelé se však obávají, že menšinový kabinet může zvýšit riziko nestability a ohrozit plán GERB na radikální reformy.

Pravicové strany Modrá koalice SDS-DSB, nacionalistický Útok a populistický Řád, zákon, spravedlnost už ve středu slíbily, že Borisovovu vládu podpoří, i když v ní nebudou mít své zástupce. GERB jim nabídl dohodu o politické spolupráci, jejímiž prioritami je obnova důvěry Evropské unie, potrestání zkorumpovaných úředníků a přijetí protikrizových opatření.

Bulharsko prochází hlubokým hospodářským propadem provázeným prudce rostoucím počtem nezaměstnaných. Podle politických komentátorů se nová bulharská vláda musí rychle vypořádat s hrozbou dalších sankcí ze strany EU, která Sofii loni zamezila přístup k 220 milionům eur z unijních fondů kvůli nedostatečnému boji proti korupci. Další stamiliony eur navíc jsou Bulharsku zmrazeny. Stejně tak musí nový kabinet zastavit nárůst státního dluhu a masový odliv zahraničních investorů ze země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek