Londýn veřejně podpořil Blaira na post prezidenta EU

17.07.2009
Euroskop

Tony Blair by měl plnou podporu londýnské vlády, kdyby se rozhodl kandidovat na místo prezidenta EU. Potvrdil to britský ministr pro evropské záležitosti, jenž poznamenal, že Blair by byl v čele Unie respektovaným a vítaným státníkem, informuje server EUobserver.

Od chvíle, kdy se pozice prezidenta EU objevila v návrh Evropské ústavy, která se později transformovala do současné Lisabonské smlouvy, skloňovalo se jméno bývalého šéfa britské Labour. Ovšem vyjádření ministryně Kinnockové včera ve Štrasburku je prvním veřejným deklarováním londýnské vlády.

Kinnocková zdůvodnila britskou pozici Blairovými přednostmi, mezi něž patří: „síla charakteru a rozsáhlé zkušenosti. Navíc je prý Blair celosvětově uznávaným a respektovaným politikem, jehož by na tomto místě přivítala většina Evropy.

Tony Blair stál 10 let v čele Británie a v současné době pracuje jako mezinárodní mírový zmocněnec pro Střední Východ a jako poradce curyšského pojišťovnického domu a investiční banky JP Morgan. V reakci na vyjádření ministryně Kinnockové řekl Blairův mluvčí BBC: „Jak jsme již několikrát řekli, není žádný kandidát, dokud neexistují případný post.

Vytvoření nového prezidentského postu v Unii – na 2,5 roku s tím, že by mělo částečně nahradit současné rotující šestiměsíční předsednictví členských států – závisí na druhém irském referendu k Lisabonské smlouvě. Rozhodnutí tak má padnout 2. října tohoto roku a průzkumy veřejného mínění naznačují, že tentokrát Irové vzhledem k finanční krizi smlouvu schválí.

Pozice prezidenta bloku ještě není zcela ujasněná, měl by především předsedat summitům a spolupracovat s ministrem zahraničí EU (jehož pozice má rovněž vzniknout). Ač působí toto místo jako spíše administrativní, bude záležet zejména na jeho prvním držiteli, jak jeho agendu naplní.

Blair představuje poněkud kontroverzního kandidáta vzhledem ke své podpoře intervence do Iráku. Pro jeho podporu se v minulosti vyslovila Francie, naopak mu oponuje Německo s kancléřkou Merkelovou. Druhým nejčastěji zmiňovaným kandidátem, podporovaným Berlínem i Paříží, je lucemburský premiér a evropský politický veterán Jean-Claude Juncker.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek