Kam mizí v Lotyšsku peníze z EU?

18.07.2009
čtk

Lotyšské ministerstvo financí vyzvalo úřad nejvyššího státního zástupce, aby dal prověřit loňskou státní bankovní akvizici, po níž musela země požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond. Poslední tranši úvěru fond odložil, dalších 1,2 miliardy eur ale zemi poskytne Evropská unie. Lotyšsko s fondem o půjčce dále jedná.

Politici i některá média pochybují, zda byl loňský způsob převzetí druhé největší lotyšské banky Parex moudrý. Nyní se navíc objevily v médiích zprávy, že někteří bývalí zaměstnanci opustili banku se štědrým odstupným.

Ministr financí Einars Repse proto požádal prokuraturu, aby převzetí prošetřila. Ministr chce, aby se státní zástupci podívali na příklady, kdy bývalí zaměstnanci dostali přehnaně štědré odměny nebo vysoké odstupné za ztrátu místa. Také se chce dozvědět, proč bývalým vlastníkům banky přibývají každý měsíc obrovské sumy úroků.

Hlavními příčinami, proč Lotyšsko loni prosilo o záchranu ze zahraničí, byly náklady na odkoupení banky Parex spolu s propadem ekonomiky země. Fond a EU zemi poskytly 7,5 miliardy eur. Předpokládá se, že letos klesne HDP Lotyšska o 18 procent, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek