Britské aerolinky kontrolují kvůli chřipce lidi na letišti

20.07.2009
čtk

Kvůli obavám z šíření prasečí chřipky letecká společnost British Airways instruovala zaměstnance, aby sledovali, zda cestující nemají její symptomy. Podobná opatření podle listu The Times zavedly i Virgin Atlantic. Na prasečí chřipku v Británii zemřelo zatím 29 lidí. Počet nemocných úřady minulý týden odhadly na 55 tisíc.

Zaměstnanci mají v případě podezření zavolat lékaře. Aerolinky mohou zabránit pasažérovi s podezřelými příznaky, aby do letadla nastoupil. Pomoci mu může jen negativní potvrzení od jeho lékaře. British Airways uvedly, že vrácen byl zatím jen velmi malý počet cestujících.

Podle představitele asociace britských lékařů Petera Holdena je však takový postup naprostý nesmysl. Takové lékařské potvrzení nemá ani cenu papíru, na kterém je napsáno, uvedl Holden. Pasažér se podle něj může nakazit kdykoli mezi vydáním potvrzení a letištní kontrolou.

Instrukce pro těhotné ženy

Vláda se také snažila vyjasnit zmatky kolem instrukcí pro těhotné. Zdravotnická služba na své webové stránce uvedla, že by se těhotné ženy měly vyhýbat místům, kde je hodně lidí pohromadě. Stejně tak dobročinná nadace pro matku a dítě s odvoláním na doporučení ministerstva zdravotnictví doporučila ženám, aby odložily početí na dobu po epidemii.

Ministr vnitra Alan Johnson takové doporučení označil za přehnanou reakci. Ministr zdravotnictví Andy Burnham potvrdil, že lidé by měli zvážit cesty, které nejsou nezbytné, a návštěvu míst, kde je hodně lidí. Taková rada se týká především lidí, u nichž je větší riziko nákazy. Těhotné ženy do této skupiny samozřejmě patří, řekl Burnham, ale zdůraznil současně, že lidé by měli používat zdravý rozum a snažit se žít normálně.

Obavy kolem těhotných vyvolalo úmrtí devětatřicetileté Ruptary Miahové nakažené prasečí chřipkou, která zemřela v Londýně těsně po porodu. Doporučení ministerstva zdravotnictví pobouřilo řadu těhotných žen, které zdůrazňovaly, že nemají na výběr a musejí každý den jezdit do práce přeplněným metrem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek