Francouzští socialisté se utápějí ve vnitřních bojích

20.07.2009
čtk

Zatímco Nicolas Sarkozy a jeho Svaz pro lidové hnutí (UMP) si od prezidentských voleb drží dominantní postavení ve francouzské politice, opoziční socialisté řeší hlavně vnitřní spory a nejsou reálnou alternativou pravice. Levicový intelektuál Bernard-Henri Lévy dokonce o víkendu označil Socialistickou stranu (PS) za mrtvou a doporučil ji rozpustit.

Socialisté v červnových volbách do Evropského parlamentu získali pouze 16,7 procent hlasů a jen těsně uhájili druhé místo před zelenými, které vedl Daniel Cohn-Bendit. Komentátoři francouzské politiky nyní tápou, zda je úspěch zelených dlouhodobá záležitost, nebo pouze výkyv v eurovolbách. Odpověď na tuto otázku dají až regionální volby v roce 2010.

Cohn-Bendit odmítl nabídku předsedkyně socialistů Martine Aubryové na spojenectví proti UMP. Podobně reagovaly i další menší levicové strany. Proti vedení strany před několika dny vystoupil ambiciózní poslanec Manuel Valls, který chce kandidovat na prezidenta ve volbách 2012. Aubryová ho vyzvala, aby vedl konstruktivní kritiku uvnitř strany nebo ji opustil. Ihned si za to vysloužila obvinění od části straníků z autoritářských sklonů.

Někteří nejvyšší představitelé strany se zatím opatrně nechali slyšet, že rozbroje ničemu nepomůžou. Jejich vyjádření ale byla spíše výstrahou Vallsovi. Aubryovou podpořil i pařížský starosta Bertrand Delanoë, který loni prohrál souboj o předsednickou funkci. Aubryová má pravdu, když říká, že je zapotřebí soudržnosti a pořádku, uvedl a odsoudil mrhání talenty a myšlenkami.

„Místo aby se PS rozdělovala, měla by reagovat, navrhovat, být pozitivní. To už začalo, je potřeba toho udělat víc, navrhovat nové myšlenky, a ne si dávat rány, řekl pro list Le Parisien bývalý francouzský premiér Laurent Fabius.

Vládní pravice, která socialisty v eurovolbách s přehledem porazila, si nad rozbroji v opozičním táboře může mnout ruce. A chovat se až velkoryse. Claude Guéant, šéf kanceláře prezidenta Nicolase Sarkozyho, v rozhovoru pro dnešní vydání provládního deníku Le Figaro řekl, že nesdílí Lévyho názor, že Socialistická strana je mrtvá. Upřímně doufám, že se PS opět stane organizovanou silou, se kterou budeme polemizovat před Francouzi, tvrdil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek