Eurotunnel se v pololetí propadl do ztráty

24.07.2009
čtk

Firma Eurotunnel, provozovatel železničního spojení mezi kontinentální Evropou a Británií pod Lamanšským kanálem, se v prvním pololetí letošního roku propadla do ztráty. Podle společnosti za to může loňský požár v tunelu, který omezil kapacitu přepravy.

Eurotunnel současně uvedl, že plánuje učinit nabídku na divizi nákladní železniční přepravy francouzské firmy Veolia, což by byla jeho první akvizice. Čistá ztráta za šest měsíců činila osm milionů eur ve srovnání se ziskem 22 milionů eur ve stejném období loni. Příjmy klesly o 28 procent na 266 milionů eur.

Po požáru loni v září se firmě podařilo obnovit přepravu tunelem na plnou kapacitu teprve letos v únoru, což způsobilo pokles přepravy osobních i nákladních aut i osobní přepravy vlaky Eurostar. Přeprava nákladních aut se za pololetí propadla o 53 procent, osobní přepravu i přepravu osobních aut se však podařilo částečně oživit. Přeprava osobních aut se tak snížila jen o jedno procento a přeprava osob vlaky Eurostar o osm procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Firmu Eurotunnel provázely již od spuštění projektu koncem 80. let potíže. Náklady na vyhloubení padesátikilometrového tunelu mezi Francií a Británii překročily původní odhady, zatímco přeprava v tunelu po jeho otevření v roce 1994 za prognózami zaostávala. Předloni proto firma uzavřela dohodu o restrukturalizaci dluhu, která zachránila podnik před bankrotem a snížila jeho zadlužení na polovinu z původních devíti miliard eur.

Poprvé se Eurotunnel dostal do černých čísel v roce 2007, kdy bez zahrnutí příjmu z restrukturalizace dluhu vydělal milion eur. Loni pak oznámil, že poprvé ve své historii vyplatí dividendu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek