Lotyšská vláda razantně snižuje výdaje

26.07.2009
čtk

Strany vládní koalice v Lotyšsku dnes odsouhlasily základní body dohody s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), jejíž součástí je i snížení rozpočtových výdajů na příští rok o dalších 500 milionů latů (zhruba 18,1 miliardy Kč). Dohoda má pomoci zemi získat peníze ze slíbeného úvěru od MMF. Strany by měly dohodu podepsat v pondělí, bližší detaily nebyly zveřejněny.

Lotyšsko se loni dohodlo s MMF a Evropskou unií na poskytnutí záchranného úvěru v objemu 7,5 miliardy eur (asi 191,3 miliardy Kč), muselo však přislíbit určité ústupky, včetně rozpočtových škrtů. Po pondělním podpisu prozkoumá dohodu MMF, který na základě toho rozhodne o uvolnění dalších peněz ze slíbeného úvěru pro Lotyšsko.

Země doufá, že dohoda vládní koalice přispěje k uvolnění dalších 200 milionů eur od MMF. Pro Lotyšsko by také mělo být jednodušší získat peníze od dalších úvěrových institucí. Příští týden by Lotyšsko mělo obdržet 1,2 miliardy eur od EU. Svým dílem na pomoc pobaltské zemi přispějí i skandinávské země, Česko, Polsko a Estonsko. Návrh úvěrové smlouvy na finanční pomoc za 200 milionů eur (zhruba 5,1 miliardy korun) mezi ČR a Lotyšskem v pondělí projedná česká vláda.

Lotyšský hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 18 procent. Zemi tak zasáhla jedna z největších hospodářských recesí od rozpadu Sovětského svazu, napsala agentura Reuters.

Lotyšsko se v roce 2004 stalo členem Evropské unie. Následující čtyři roky rostla jeho ekonomika v průměru o deset procent ročně. Ekonomická aktivita však nyní v důsledku předchozího nadměrného růstu a současné světové finanční krize prudce klesá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek