Bulharsko má nového premiéra

27.07.2009
čtk

Bulharský parlament potvrdil ve funkci premiéra vůdce středopravé strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) Bojko Borisova. Bývalého sofijského starostu, který ve volbách porazil dosud vládnoucí socialisty podpořilo 162 z 240 poslanců.

Kromě jeho vlastní strany (116 poslanců) získal podporu extrémně pravicové strany Útok (21 poslanců), Modré koalice (SDS-DSB) s 15 poslanci a populistické strany Řád, zákon, spravedlnost s deseti poslanci. Proti hlasovalo 77 poslanců Bulharské socialistické strany (BSP) a poslanci Hnutí za práva a svobody (DPS), jeden poslanec se hlasování zdržel.

Padesátiletý Borisov jasně vyjádřil svou politickou vůli omezit korupci na všech úrovních a přestřihnout pupeční šňůru mezi organizovaným zločinem a mocí. Slíbil reformu soudnictví, které má být efektivnější, aby tak reagoval na kritiku Evropské komise, která neustále pranýřuje zpronevěru a korupci při využívání fondů Evropské unie. Hlavním cílem vlády je
garantovat evropský rozvoj Bulharska, zdůraznil Borisov.

Bulharsko je od 1. ledna 2007, kdy vstoupilo do EU, pod zvýšenou kontrolou Bruselu, pokud jde o fungování soudnictví a boj proti korupci, jakož i využívání evropských fondů. Nespokojenost Evropské unie právě s mírou korupce v zemi vedla ke zmrazení milionů eur, které měly pomoci oživit bulharskou ekonomiku.

Novou ministryní zahraničí se stává poslankyně Evropského parlamentu Rumjana Želevová. Ministrem vnitra jmenoval Borisov svého nejbližšího spolupracovníka Cvetana Cvetanova. Antikorupční prokurátorka Margarita Popová se stala ministryní spravedlnosti a ekonom Světové banky Simeon Djankov se ujal funkce ministra financí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek