Švédsko má skončit s evropskou „propagandou“

29.07.2009
Euractiv

Nová zpráva švédského libertariánského think-tanku Timbro obvinila EU ze zneužívání peněz daňových poplatníků na rozšiřování prointegrační „propagandy“. Švédské předsednictví by mělo podle autorů zprávy zakročit a jasně rozlišovat mezi fakty a „propagandistickými aktivitami“.

Zlepšení komunikační politiky EU směrem k evropským občanům se stalo hlavní prioritou Evropské komise poté, co byla v červnu roku 2008 irskými občany odmítnuta Lisabonská smlouva (EurActiv 14.6.2008) a v roce 2005 ústavní smlouva EU, kterou zamítli Francouzi a Nizozemci.

Snahy o povzbuzení veřejnosti k podpoře evropského projektu jsou v evropských institucích považovány za klíč ke zvrácení klesající účasti v evropských volbách.

Kritika EU, že je odříznuta od zájmů svých občanů, vedla eurokomisařku pro vztahy mezi institucemi a komunikační strategii Margot Wallström k představení iniciativy Partnerství pro komunikaci v Evropě (EurActiv 4.10.2009), která má za cíl zlepšit komunikaci mezi evropskými institucemi a národními vládami členských států.

Zpráva think-tanku Timbro, která byla zveřejněna počátkem minulého týdne, kritizovala evropské instituce za to, že podobné aktivity jsou příliš nákladné a několikamilionové částky slouží k propagaci širší a hlubší evropské integrace.

Zpráva think-tanku Timbro, která byla vydána minulý týden, si získala velkou pozornost švédských médií, když pokárala odcházející švédskou komisařku pro komunikační strategii Margot Wallström a přinutila ji na stránkách Dagens Nyheter publikovat rozsáhlé vysvětlení (28. července).

Různé think-tanky podobné zprávy publikovány již v minulosti, ale zpráva švédské analytické instituce vyvolala hlasitější reakce. A to především proto, že se jedná o švédský think-tank, který si v době předsednictví Švédska Evropské unii vzal na mušku švédskou eurokomisařku a vyzývá švédskou vládu, aby v případu zakročila.

Ve zprávě se uvádí, že EU usiluje o větší integraci Evropy a to i přes fakt, že evropští občané váhají. Aby byl tento rozpor překonán, EU ročně vydává podle autorů zprávy (jeden z nich pracoval v minulosti jako poradce švédského euroskeptického poslance Evropského parlamentu Nilse Lundgrena) několik milionů eur na nejrůznější informační aktivity, které mají tajně získávat veřejnou podporu pro evropský integrační projekt. Za tímto účelem, pokračuje zpráva, EU vytvořila vlastní televizní kanály, rozhlasové stanice a instruovala novináře. EU se pokouší kolonizovat občanskou společnost a každoročně poskytuje velkou finanční podporu think-tankům a organizacím, které spolu s ní sdílejí myšlenku užší evropské spolupráce.

Komisařka vrací úder

V neděli (26. července) vyšel v listu Dagnes Nyheter článek autorů zprávy, který nesl název Miliony z daní na propagandu EU. Vedle shrnutí celé zprávy článek vyzýval švédského premiéra a současného předsedu Rady EU Frederika Reinfeldta, aby se postaral o reformu unijní komunikační politiky, která by oddělila podstatné informace od propagandy.

Komisařka pro komunikaci Margot Wallström na článek reagovala na stránkách včerejšího vydání stejného listu. Podle jejích slov není cílem komunikační politiky EU přimět občany, aby EU milovali, ale více otevřít Evropskou komisi, aby vnímala názory a pohledy na záležitosti širší veřejnosti.

Aby vrátila úder, označila pohled autorů zprávy na její práci a práci dalších úředníků EU v oblasti komunikační politiky za neúplný, příliš zjednodušený a zkreslený.

Švédská komisařka se rovněž hájila tím, že nedávná činnosti EU představovala oboustranný dialog mezi institucemi a evropskými občany, a odmítla, že by rozpočet na komunikační politiku EU byl přemrštěný a založený na chybném odhadu. Komunikace ve 27 zemích, které užívají 23 jazyků, není zadarmo, řekla Wallström a dodala, že v přepočtu na jednoho občana EU je rozpočet na komunikaci minimální.

Ve svém oficiálním programu se švédské předsednictví o strategiích v oblasti evropské komunikační politiky nezmiňuje. Nepřímou narážku lze snad jen spatřit ve výroku, že Lisabonská smlouva by měla být ratifikována všemi členskými státy před koncem roku 2009 a Švédsko se bude snažit, aby byla smlouva přijata v pozitivním duchu.

Oficiální stanovisko švédského předsednictví k celé kauze se do včerejšího dne nepodařilo získat.

Autor: Euractiv

Sdílet tento příspěvek