E15: Ministři vytypovali, jaké místo chce ČR v Evropské komisi

31.07.2009
čtk

Energetika, regionální politika, doprava, spravedlnost, svoboda a bezpečnost, to jsou podle deníku E15 čtyři pravomoci, na něž se chce při sestavování nové Evropské komise soustředit kabinet Jana Fischera.

Můžu potvrdit, že mezi zainteresovanými členy vlády se v souvislosti se jmenováním nové Evropské komise nejvíce hovoří o těchto portfoliích. Není to ale konečný seznam, řekl na dotaz deníku ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Výběr portfolií má posloužit jako podklad pro diskuzi s politickými stranami. Teprve na základě výsledků těchto jednání a dosaženého konsenzu bude chtít vláda rozhodnout o jednom či několika málo postech, o které bude usilovat, uvedl Füle.

Neoficiální zdůvodnění výběru podle E15 zní, že energetika byla jednou z priorit nedávného českého předsednictví, v regionální politice se točí hodně peněz, doprava zajímá Českou republiku jakožto tranzitní stát a v justici se tvoří důležité vnitřní předpisy.

Obor zaměstnanosti, sociálních věcí a rovných příležitostí, který patří dosluhujícímu českému eurokomisaři Vladimíru Špidlovi, se podle listu do do tohoto výčtu nevešel. Důvodem je údajně obava, že ani Špidla, pokud by byl znovu nominován, ani někdo jiný z tuzemska by stejnou pravomoc nezískal.

Deník napsal, že podle svědectví dobře informovaných zdrojů se Česko v minulých týdnech už pokusilo oťukat v otázce svého komisaře předsedu komise Josého Barrosa. Šéf unijní exekutivy prý ale pokaždé opakuje, že mu máme přinést jediné – jméno. Lepší je samozřejmě uvažovat současně jak o kompetenci, tak o portfoliu. V době, kdy budou politické strany preferovat jiný postup, je vláda připravena vést debatu nejdříve o oblasti a až poté o tváři, uvedl podle E15 Füle.

Jméno budoucího eurokomisaře zřejmě s ohledem na domluvu velkých stran padne až po říjnových volbách do sněmovny. Mezi možnými kandidáty byli zatím zmiňováni ekonom Jan Švejnar, nynější eurokomisař Špidla, jeho předchůdce Pavel Telička a také předseda úřednické vlády Fischer.

Füle se tento týden sešel s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS) a shodli se, že Česko by mělo mít do září jasno přinejmenším v tom, jakou oblast by měl mít na starosti jeho budoucí eurokomisař. Pokud proces schválení staronového šéfa Evropské komise Barrosa v Evropském parlamentu bude dokončen v září, ČR by se podle Füleho spolu s ostatními státy EU měla v té době zapojit do výběru komisařů. Nechci, aby se eurokomisař vybíral od zeleného stolu, ani v jednom ze stranických sekretariátů, ale aby jak to portfolio, tak jméno byly odrazem co možná nejširšího konsenzu politických stran, dodal po středečním jednání se Sobotkou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek