Dalších 10 operačních programů může průběžně čerpat peníze

06.08.2009
Euroskop

Evropská komise schválila řídící systém dalším 10 operačním programům. Uvedlo to ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Peníze ze strukturálních fondů do těchto programů tedy již mohou přicházet průběžně, a ne jen ze záloh. EK musí schválit ještě pět zbývajících českých operačních programů.

Před třemi týdny Evropská komise přijala popisy řídících, kontrolních a monitorovacích systémů tří operačních programů, financovaných z Evropského sociálního fondu.

Nově byly schváleny systémy programu Doprava, Podnikání pro inovace, Životní prostředí, Praha Konkurenceschopnost a regionální operační programy Severozápad, Severovýchod, Moravskoslezsko, Jihozápad, Střední Čechy a Jihovýchod.

„Potvrdilo se, že ČR je schopná vhodně nastavit procesy čerpání ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti pro období 2007 – 2013, uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Přechod od zálohových plateb k průběžným je podmíněn schválením popisů řídících systémů ve všech členských zemích EU. Schvalovací proces ověřuje kvalitu, ale zároveň je do značné míry zdlouhavou administrativní záležitostí. Ze 434 programů, které se v období 2007 – 2013 realizují v členských státech EU, jím zatím prošla jen část.

Z osmnácti českých operačních programů může v současnosti již 13 podávat přes ministerstvo financí průběžné žádosti o proplácení svých úspěšných projektů. Doposud EU poskztovala zálohové platby. Z těchto zdrojů se zajistí i fungování projektů zbylých pěti OP, kterým ještě potvrzení způsobilosti jejich systémů schází.

V aktuálním rozpočtovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu až 26,7 miliardy eur, tedy kolem 691 miliard korun. Na začátku července byly schváleny projekty přibližně za 137,4 miliardy korun. Příjemci dotací dostali ke konci června proplaceno 19,9 miliardy korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek