ECB nechala sazby na jednom procentu

06.08.2009
čtk

Evropská centrální banka (ECB) opět nechala základní úrokovou sazbu na rekordním jednoprocentním minimu. Prezident banky Jean-Claude Trichet řekl, že základní úroky jsou nyní vhodně nastaveny, a to i s ohledem na vývoj inflace. Změnu sazeb nikdo z analytiků nepředpokládal.

Období velmi nízké až záporné inflace bude podle bankovní rady ECB pouze krátké a brzy se obnoví cenová stabilita. Informace, které jsou dostupné od naší minulé schůzky 2. července, potvrdily náš názor, že sazby jsou v současné době vhodně nastaveny, řekl šéf ECB s odvoláním na pravidelné ekonomické a měnové analýzy.

Analýza nám potvrdila, že je zde pouze slabý tlak na růst inflace a zároveň se dál snižuje tempo expanze peněžní zásoby a úvěrů, řekl Trichet. Banka podle něj očekává návrat ke kladné inflaci v průběhu druhého pololetí, i pak je ale pravděpodobné, že ceny se nevrátí k rychlému růstu.

ECB nadále trvá na svém inflačním cíli, podle něhož za cenovou stabilitu považuje takový stav, kdy je míra inflace v eurozóně blízko dvou procent, ale stále zůstává pod touto hranicí. Záporná inflace byla v eurozóně už v červnu, kdy činila minus 0,1 procenta, v červenci se prohloubila na minus 0,6 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek