Bývalý důstojník wehrmachtu odsouzen k doživotí

12.08.2009
čtk

Za podíl na zavraždění 14 civilistů soud v Mnichově odsoudil na doživotí bývalého důstojníka wehrmachtu Josefa Scheungrabera. Obhajoba hodlá verdikt napadnout. Italský vojenský soud již před třemi lety Scheungrabera v nepřítomnosti odsoudil na doživotí, Německo však muže, který po válce poklidně žil v bavorském Ottobrunnu, nevydalo.

Josef Scheungraber byl jediným důstojníkem, který nařídil zabití 14 civilistů z 26. června 1944 ve Falzano di Cortona v odvetu za útok partyzánů, uvedl předseda soudu v bavorském Mnichově Manfred Götzl. Jednadevadesátiletý Scheungraber byl uznán vinným smrtí deseti z nich, ve čtyřech případech byl pro nedostatek důkazů obžaloby zproštěn.

Podle soudu byla pohnutkou masakru pomsta, nenávist a hněv vůči partyzánům, kteří zabili dva z jeho vojáků. Nebyla to tedy legální odveta, protože nebyla vykonána proti vojákům, ale proti bezbranným civilistům, dodal.

Scheungraber po celou dobu procesu svou vinu odmítal a tvrdil, že v té době dohlížel na rekonstrukci mostu, který odpálili partyzáni. Prohlašoval, že civilisty předal vojenské policii a že neví, co se s nimi pak stalo.

Rozsudek uvítali obyvatelé obce Falzano di Cortona a potomci obětí. Jde o významný rozsudek pro naše rodiny, pro naše blízké, kteří tu nemohou být s námi, a je to rozsudek spravedlivý, prohlásila šedesátiletá Angiola Lescaiová, která ztratila při masakru dědečka a strýce. Je to i poselství pro budoucí generace: jsou určité věci, které nemohou být tolerovány a vždy tu je osobní zodpovědnost, dodala.

Starosta obce Falzano di Cortona Andrea Vagnini před vynesením rozsudku řekl, že tito obyvatelé nežádají pomstu, ale spravedlnost. Po vynesení rozsudku prohlásil, že pravda o masakru ve Falzanu dostala po 65 letech na povrch. Je podle něj téměř symbolické, že o trestu rozhodl soud v Mnichově, kde byla německá nacistická strana založena. Vypadá to jako odplata historie, citovala starostu agentura ANSA.

V odvetu za přestřelku s partyzány zajali němečtí vojáci 26. června 1944 skupinu civilistů ve věku od 15 do 66 let. Bylo to v době, kdy spojenci byli odsud vzdáleni již jen několik kilometrů. Nacisté čtyři lidi zastřelili a dalších jedenáct civilistů nahnali do stodoly, kterou pak vyhodili do vzduchu. Přežil pouze patnáctiletý Gino Massetti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek